ΠΟΥ: Κίνδυνος για «άμεση δεύτερη κορύφωση» σε περιοχές που υποχωρεί ο κορωνοϊός

ΠΟΥ: Κίνδυνος για «άμεση δεύτερη κορύφωση» σε περιοχές που υποχωρεί ο κορωνοϊός Facebook Twitter
EPA
0

Οι χώρες στις οποίες μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μια «άμεση δεύτερη κορύφωση», αν άρουν υπερβολικά νωρίς τα μέτρα που είχαν επιβάλει, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο κόσμος βρίσκεται ακόμη στα μισά του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δρ. Μάικ Ράιαν. Παρότι τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην κεντρική και νότια Αμερική, τη νότια Ασία και την Αφρική, υπογράμμισε.

Οι πανδημίες συχνά έρχονται σε κύματα, κάτι που σημαίνει ότι η έξαρση μπορεί να επιστρέψει αργότερα φέτος σε περιοχές όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει, επεσήμανε ο δρ. Ράιαν. Υπάρχει επίσης πιθανότητα o ο δείκτης μολύνσεων να ανέβει ξανά, πιο γρήγορα, αν αρθούν υπερβολικά νωρίς τα μέτρα που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, συμπλήρωσε.

«Όταν μιλάμε για δεύτερο κύμα, αυτό που συνήθως εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της ασθένειας από μόνο του και μετά θα επαναληφθεί, μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι μια πραγματικότητα για πολλές χώρες σε διάστημα αρκετών μηνών», επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

«Αλλά επίσης πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αυξηθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι απλά επειδή είναι σε καθοδική πορεία τώρα, θα συνεχίσει έτσι και ότι έχουμε αρκετούς μήνες για να προετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα», προειδοποίησε ο δρ. Ράιαν.

Οι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής πρέπει να συνεχίσουν «να εφαρμόζουν τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα παρακολούθησης, τους ελέγχους και μια συνολική στρατηγική για να διασφαλίσουν ότι συνεχίζουμε σε αυτή την καθοδική τροχιά και ότι δεν θα έχουμε μια άμεση δεύτερη κορύφωση», συμπλήρωσε.

Φόβος για σιωπηλή επιδημία στην Αφρική

Παράλληλα, ο ΠΟΥ εξέφρασε ανησυχία ότι η Αφρική μπορεί να αντιμετωπίσει μια «σιωπηλή επιδημία», αν οι ηγέτες της δεν θέσουν ως προτεραιότητα τους ελέγχους για τον κορωνοϊό.

«Η βασική ανησυχία μου για την Αφρική είναι ότι η έλλειψη ελέγχων οδηγεί σε μια σιωπηλή επιδημία. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε τους ηγέτες να βάλουν τους ελέγχους σε προτεραιότητα», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΠΟΥ για την Αφρική, Σάμπα Σόου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ