Οι επιχειρήσεις στο βαθύτερο ορυχείο χρυσού στον κόσμο, στη Νότια Αφρική, ανεστάλησαν μετά την ανίχνευση 164 κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Το ορυχείο Mponeng, όπως και όλα τα άλλα στη χώρα, ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο μήνα αφού έκλεισε τον Μάρτιο στο πλαίσιο εθνικού lockdown. Λειτουργούσε με 50% χωρητικότητα, αλλά ορισμένοι εργαζόμενοι έχουν αναφέρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς που διαγνώστηκαν θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί.

 

Όλα τα κρούσματα έχουν απομονωθεί, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου. Η εταιρεία είπε ότι 650 εργαζόμενοι είχαν κάνει τεστ μετά το πρώτο κρούσμα την περασμένη εβδομάδα. Η Νότια Αφρική έχει 21.343 κρούσματα, τα περισσότερα στην Αφρική και έχει καταγράψει 407 θανάτους.

 

Η λειτουργία του ορυχείου διεκόπη για να ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση  επαφών και να απολυμανθεί ο χώρος εργασίας, ανέφερε η διοίκηση. Ο ανταποκριτής του BBC  λέει ότι αυτό το ξέσπασμα, το οποίο έρχεται μετά από ένα ακόμη σε ορυχείο, θα ανησυχήσει την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής καθώς και τις εταιρείες.

 

Το ορυχείο Mponeng, περίπου 75 χλμ. νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, εκτείνεται σε βάθος 4 χλμ κάτω από την επιφάνεια της γης.

 

Τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, όπου οι άνθρωποι εργάζονται σε κοντινή απόσταση, βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο άλλων μεταδοτικών ασθενειών ενώ η χώρα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χρυσού στον κόσμο και ο τομέας αποτελεί ζωτικό μέρος της εθνικής οικονομίας.