«Δεν ήταν απλώς ονόματα σε μία λίστα. Ήταν εμείς». Το κυριακάτικο φύλλο των New York Times κυκλοφόρησε σήμερα με ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο παρότι από μακριά, δεν τραβά το βλέμμα κανενός. 

 

Χωρίς πηχυαίο τίτλο ή κάποια σοκαριστική, έγχρωμη φωτογραφία, οι αρχισυντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας γέμισαν την πρώτη σελίδα με τα ονόματα 1.000 ανθρώπων που έπεσαν θύματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

 

Και πλάι σε κάθε όνομα η ηλικία τους, και μία φράση για εκείνους αλιευμένη από τον επικήδειο του καθενός, μια πρόταση για ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ή μια σημαντική στιγμή τους, για να υπενθυμίζει στον αναγνώστη ότι δεν ήταν απλά ονόματα σε μία λίστα. Ήταν άνθρωποι με ζωές σαν την δική του, που τελείωσαν απότομα από την πανδημία.  

 

«Οι θάνατοι πλησιάζουν τις 100.000 στις ΗΠΑ, μία ανυπολόγιστη απώλεια».

 

 

Το εξώφυλλο, σχεδιασμένο από τον Tom Bodkin, είναι μέρος ενός ευρύτερου πρότζεκτ της βοηθού αρχισυντάκτη Simone Landon σε συνεργασία με την Standard Regular, όπου συγκεντρώθηκαν πληροφορίες από 1.000 επικήδειους θυμάτων του κορωνοϊού. Και αυτό το εξώφυλλο κατάφερε να χωρέσει μόλις το 1% των νεκρών στη χώρα. Η Landon εξήγησε πως με αυτό τον τρόπο ήθελαν να προσωποποιήσουν την τραγωδία, σε μια περίοδο που τόσο οι ρεπόρτερ όσο και οι αναγνώστες έχουν «κουραστεί» από την διαρκή αναμετάδοση πληροφοριών για την πανδημία. 

 

«Kyra Swartz, 33, Νέα Υόρκη. Εργαζόταν εθελοντικά σε φιλοζωικές οργανώσεις. Rhoda Hatch, 73, Σικάγο, η πρώτη στην οικογένειά της που αποφοίτησε από κολέγιο. Richard Passman, 94, Σίλβερ Σπρινγκ, Μηχανικός πυραύλων στα πρώτα χρόνια των υπερηχητικών πτήσεων. Marion Krueger, 85, Κίρκλαντ, υπέροχη γιαγιά που γελούσε με το παραμικρό». Μόνο τέσσερις από τους χίλιους, «μόνο χίλιοι» από τους 97.087 στις ΗΠΑ, από τους 342.141 στον κόσμο.