Δανία: Μέσα σε ένα δημοτικό σχολείο που άνοιξε ξανά - «Είναι δύσκολο να μην αγκαλιαζόμαστε»

Δανία: Μέσα σε ένα δημοτικό σχολείο που άνοιξε ξανά - «Είναι δύσκολο να μην αγκαλιαζόμαστε» Facebook Twitter
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen μιλάει σε μαθητές κατά το άνοιγμα των σχολείων, 14/04 (ΕΡΑ).
0

«Είναι δύσκολο να μην αγκαλιαζόμαστε», εξομολογούνται μαθητές δημοτικού σχολείου στο Lynghøj της Δανίας, όπου η καθημερινότητά τους έχει πλέον αλλάξει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού

«Όταν επέστρεψαν υλοποιήσαμε πολλές δραστηρίοτητες ώστε να μην ανησυχούν (οι μαθητές) για τον ιό. Αλλά δεν ανησυχούσαν», αναφέρει, στο αφιέρωμα του BBC για την «επόμενη ημέρα» των σχολείων στη Δανία, η εκπαιδευτικός Camilla Hogstad. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων έχουν επιστρέψει στις αίθουσες εδώ και έναν μήνα περίπου. 

Ωστόσο το σχολικό πρόγραμμα έχει αναδιαμορφωθεί. Κάθε μαθητής μπορεί να έχει περιορισμένες επαφές, ενώ πλένει τα χέρια του περίπου πέντε ή έξι φορές την ημέρα. Ο αριθμός μαθητών ανά τάξη υποδιπλασιάστηκε και κόκκινες κορδέλες χωρίζουν τις αίθουσες. Οι διαχωρισμοί ισχύουν και στις αυλές όπου οι μαθητές παίζουν σε ολιγάριθμες ομάδες. 

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε τους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά σχολεία, με πολλούς γονείς να εκφράζουν αρχικά την αντίθεσή τους στην κυβερνητική απόφαση. Η χώρα εισήλθε αυτή την εβδομάδα στη δεύτερη φάση χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, η οποία θα περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των εμπορικών κέντρων.

«Απίθανο» ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού 

 

Η Δανία «είναι πολύ απίθανο» να πληγεί από ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, εκτιμά ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, μετά την παρουσίαση χθες των σχεδίων της κυβέρνησης για αύξηση της διενέργειας διαγνωστικών τεστ και για ένα σύστημα εντοπισμού επαφών. Η σκανδιναβική χώρα, που έχει καταγράψει 533 θανάτους που συνδέονται με τον κορωνοϊό, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που χαλάρωσε τα μέτρα περιορισμού σχεδόν πριν από ένα μήνα. Το ποσοστό μόλυνσης και ο αριθμός των θανάτων εξακολουθούν να μειώνονται.

«Καμία χώρα δεν έχει δει ακόμη ένα πραγματικό δεύτερο κύμα. Ορισμένες χώρες έχουν δει τη διάδοση πότε να αυξάνεται και πότε να μειώνεται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κάρε Μόλμπακ, ο επιδημιολόγος που συμβουλεύει την κυβέρνηση. «Όμως με τη γνώση που έχουμε σήμερα, νομίζω ότι είναι πολύ απίθανο να δούμε ένα δεύτερο κύμα», είπε.

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ