ΔΝΤ: Το πλήγμα του κορωνοϊού είναι χειρότερο από τις ήδη απαισιόδοξες προβλέψεις μας

ΔΝΤ: Το πλήγμα του κορωνοϊού είναι χειρότερο από τις ήδη απαισιόδοξες προβλέψεις μας Facebook Twitter
0

Πριν από ένα μήνα, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί το χειρότερο πλήγμα από τη Μεγάλη Ύφεση του '30, εξαιτίας του κορωνοϊού. Τώρα, βλέπει ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Είναι πολύ πιθανό το Ταμείο να ρίξει ακόμη χαμηλότερα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει πολλές οικονομίες σφοδρότερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, παραδέχθηκε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα από πολλές χώρες είναι πολύ χειρότερα από τις ήδη απαισιόδοξες προβλέψεις μας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε διαδικτυακό συνέδριο των Financial Times. «Είναι πολύ πιθανό να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας κάποια στιγμή τον Ιούνιο και αναμένουμε ότι θα υπάρχουν πιο άσχημα νέα σε ό,τι αφορά το πώς βλέπουμε το 2020», συμπλήρωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Πριν από ένα μήνα, η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν πως η καραντίνα και το κλείσιμο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα ρίξει τον κόσμο στη βαθύτερη ύφεση που έχει δει από το 1930, καθώς εκτίμησε ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% το 2020.

Ιδιαίτερα δυσοίωνες ήταν οι εκτιμήσεις και για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ προέβλεψε ύφεση 10% για φέτος και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,7% και η ανεργία θα ανέβει στο 19,9%.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Ταμείου, προβλεπόταν ανάκαμψη 5,8% το 2021, όμως το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι οι προβλέψεις αυτές ήταν επισφαλείς και βασίζονταν στα έως τότε δεδομένα.

Συνήθως το ΔΝΤ αναθεωρεί τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία στις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η επιδείνωση των δεδομένων πιθανότατα σημαίνει ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορεί να χρειαστούν πάνω από τα 2,5 τρισεκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότησης για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Ποσό που αναμένει ότι θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM