ΔΝΤ: Έρχεται ύφεση 10% στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού - Πρόβλεψη για ανεργία στο 22,3%

ΔΝΤ: Έρχεται ύφεση 10% στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού - Πρόβλεψη για ανεργία στο 22,3% Facebook Twitter
1

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, αφού εκτιμάται ότι η ύφεση θα φτάσει στο 10%.

Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται στην επικαιροποιημένη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), η οποία δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Ταμείου, η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10% φέτος, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%, από 17,3% που ήταν το 2019. Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα ήταν για ανάπτυξη 3% το 2020. 

Για την ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος, ενώ η εκτίμησή του για την Ιταλία είναι ύφεση 9,1%, την Ισπανία 8%, τη Γαλλία 7,2% και τη Γερμανία 7%. 

Σε ό,τι αφορά το 2021, το Ταμείο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ανάπτυξη 5,1%, αλλά η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο, στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει μέσα στο 2020 το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2021 θα υποχωρήσει στο 3,4%. Επιπλέον, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό (-0,5%) εντός του 2020. Το επόμενο, όμως, έτος θα παρουσιάσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα, εκτιμά το ΔΝΤ, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Ύφεση 3% της παγκόσμιας οικονομίας

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 3%, ενώ μόλις πριν από τρεις μήνες- πριν από την πανδημία του κορωνοϊού- η εκτίμηση του ταμείου ήταν ανάπτυξη 3,3%. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, καθώς το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%.

ΔΝΤ: Έρχεται ύφεση 10% στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού - Πρόβλεψη για ανεργία στο 22,3% Facebook Twitter

Το 2021 το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 5,8%, κάτι που θα εξαρτηθεί όμως από την πορεία της πανδημίας και την επαναφορά της ομαλότητας.

Οικονομία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ