«Παζλ των τεσσάρων»: Η πρόκληση της βελγικής κυβέρνησης εν όψει χαλάρωσης των μέτρων του κορωνοϊού

«Παζλ των τεσσάρων»: Η πρόκληση της βελγικής κυβέρνησης εν όψει χαλάρωσης των μέτρων του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

«Αν έπρεπε να περάσετε μερικές εβδομάδες καραντίνας με τους τέσσερις ίδιους ανθρώπους, ποιους θα διαλέγατε;»: Αποκαλείται το «παζλ των τεσσάρων ατόμων» και είναι το δίλημμα που θέτει στους πολίτες η βελγική κυβέρνηση καθώς οδεύει στην επόμενη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην καθημερινότητα.

Από σήμερα, Κυριακή, κάθε νοικοκυριό στο Βέλγιο θα μπορεί να καλεί έως τέσσερις επισκέπτες. Δύο ομάδες των τεσσάρων ανθρώπων φτιάχνουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη λεγόμενη «φυσαλίδα του κορωνοϊού», ένα προστατευμένο, «αποστειρωμένο» περιβάλλον δηλαδή για συγκεκριμένους ανθρώπους. Στον κλειστό αυτό κοινωνικό κύκλο δεν επιτρέπονται περισσότερα άτομα, ώστε να είναι εφικτή η συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού, ακόμη και στην περίπτωση κρούσματος.

Ωστόσο, στους επισκέπτες συστήνεται να μην αγκαλιάζουν ή να ανταλάσσουν το κλασικό τριπλό φιλί εν είδει χαιρετισμού. Η κυβέρνηση ζητά επιπλέον να τηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρου ο ένας από τον άλλο και οι επισκέψεις να γίνονται σε κήπους, ταράτσες ή όσο το δυνατόν πιο ανοιχτούς χώρους. Οι αρχές τονίζουν πως είναι ανέφικτο να αστυνομεύουν το μέτρο, ως εκ τούτου η τήρησή του εναπόκειται στην ατομική αίσθηση καθήκοντος του καθενός.

Το σχέδιο αυτό ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές που κατηγορήθηκε πως βάζει σε προτεραιότητα την οικονομία έναντι της ανάγκης των πολιτών να βρεθούν ξανά με συγγενείς και φίλους. «Ο χωρισμός από αυτούς που αγαπάμε έχει γίνει σε κάποιες περιπτώσεις αφόρητος» τόνισε στο μήνυμά της η Βιλμές.

Ωστόσο, οι πολίτες εμφανίζονται μπερδεμένοι και όχι ακριβώς σίγουροι για το νέο μέτρο: «Το πρόβλημα είναι πως ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε αυτή η ιδέα στον κόσμο, δεν ήταν σαφής από την αρχή με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σύγχυση» εξηγεί η καθηγήτρια ψυχολογίας, Κάρεν Φαλέτ.

«Αν μία οικογένεια έρθει σε επαφή με μία οικογένεια για την Ημέρα της Μητέρας, πρέπει να επιλέξουμε, αν θα είναι η μητέρα μας ή η πεθερά μας. Είναι δύσκολη επιλογή για κάποιες οικογένειες. Ή μήπως πρέπει να είναι οι φίλοι των παιδιών; Ή μήπως οι γονείς ή οι παππούδες που έχουν προτεραιοτητα;» διερωτάται η Φαλέτ, συμπληρώνοντας πως η ιδέα της επαφής δύο νοικοκυριών δεν είναι ο συνήθης τρόπος κοινωνικοποίησης των πολιτών κι αυτό δημιουργεί όχι μόνο σύγχυση, αλλά και ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.


Οι «φούσκες του κορωνοϊού», το μέτρο που φέρνει σταδιακά σε επαφή τους ανθρώπους, εξετάζεται και στη Βρετανία. Ενώ μία ανάλογη εκδοχή του αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από εβδομάδα στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ