Η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Γερμανία στον κορωνοϊό, δηλώνοντας ότι έχει περάσει η πρώτη φάση της επιδημίας, αλλά ακόμη πρέπει να διανυθεί αρκετός δρόμος.

 

«Μπορούμε να δείξουμε λίγο θάρρος, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χαλάρωση των μέτρων», είπε η καγκελάριος. «Είμαστε σε ένα σημείο που έχει επιτευχθεί ο στόχος για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας», σημείωσε η Μέρκελ.

 

Όμως, στο πλάνο χαλάρωσης- στο οποίο συμφώνησε με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της Γερμανίας- υπάρχει και ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, ένα όριο ασφαλείας για επαναφορά των μέτρων. Σε περίπτωση που σε μια περιοχή καταγραφούν πάνω από 50 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα επτά ημερών, τότε θα επιβληθεί lockdown.

Στη Γερμανία οι νεκροί από τον κορωνοϊό έφτασαν τους 6.996, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 165 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει καθημερινά το Robert Koch-Institut. Επιπλέον, καταγράφηκαν 947 νέα κρούσματα του ιού, τα οποία πλέον ανέρχονται σε 164.807. 

 

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ, άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικά σπίτια θα μπορούν πλέον να συναντηθούν, ενώ αίρεται η απαγόρευση άθλησης σε εξωτερικούς χώρους. Τα καταστήματα ανοίγουν, ανεξαρτήτως μεγέθους, αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μ., ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Αναφορικά με τη Bundesliga, η Μέρκελ δήλωσε ότι το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μπορεί να ξεκινήσει ξανά το δεύτερο μισό του Μαΐου. Σε ό,τι αφορά πανεπιστήμια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία, οι αποφάσεις θα ληφθούν από τις τοπικές κυβερνήσεις.

 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr