Την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας ακόμα και «από αύριο» όπως είπε χαρακτηριστικά, σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τους αυξημένους αριθμούς των θυμάτων της πανδημίας.

 

Μετά το «Make America Great Again» ακολουθεί το «Opening Up America Again», το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανακοίνωσε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας ακόμα και από την 1η Μαΐου. Το σχέδιο, βέβαια, θα εκπονηθεί σε τρεις φάσεις ακολουθώντας όπως αναφέρει τις οδηγίες των ειδικών της υγείας.

 

Η πρώτη φάση της επανέναρξης προβλέπει τη συνέχιση της «κοινωνικής απόστασης» και της πολιτικής κατά των συγκεντρώσεων περισσότερων από 10 άτομα, ενώ τα ευάλωτα άτομα θα πρέπει να μείνουν αποκλεισμένα στα σπίτια τους. Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις που δεν θεωρούνται σκόπιμες και επιβεβλημένες, θα πρέπει να αποφεύγονται.

 

Τα καθιστικά εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, οι αθλητικοί χώροι, οι χώροι λατρείας και τα γυμναστήρια θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο εάν μπορούν να επιβάλουν πρωτόκολλα «αυστηρής κοινωνικής απόστασης» και υγιεινής.

 

Στη δεύτερη φάση μεταξύ άλλων επιτρέπεται να ανοίξουν μπαρ, σχολεία, ταξίδια και συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων, ενώ στους μεγάλους χώροι θα ακολουθείται η τακτική της «μέτριας» κοινωνικής απόστασης.

 

Ακόμη και στην τρίτη φάση, όλοι θα πρέπει να ελαχιστοποιούν το χρόνο τους ανάμεσα σε πλήθη και δημόσιες αλληλεπιδράσεις. 

 

Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα.

 

«Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

 

Είναι καιρός να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική», όπου η οικονομία έχει παραλύσει, είπε μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησή του για τη σταδιακή επανεκκίνηση.

 

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι πολιτείες καλούνται να υιοθετήσουν την άρση των μέτρων περιορισμού κατά φάσεις, αφήνοντας τους Αμερικανούς να γυρίσουν στις δουλειές τους όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

 

Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος. Θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν.

 

«Δεν θα ανοίξουμε τα πάντα μονομιάς, αλλά κάνοντας ένα προσεκτικό βήμα κάθε φορά», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, εξηγώντας πως σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος του νέου κύματος μολύνσεων.

 

Ωστόσο η απόφαση αυτή «θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει τεθεί σε καταστολή για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

 

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με πάνω από 32.000 νεκρούς και πάνω από 660.000 κρούσματα, πάντως καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης, ιδίως στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης στην αμερικανική επικράτεια.

 

Με πληροφορίες από το ABC/Guardian/CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr