Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στη Γαλλία, όπου καταγράφηκαν σήμερα 1.417 θάνατοι.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πρόκειται για 607 θανάτους σε νοσοκομεία και επιπλέον 820 στα γηροκομεία της χώρας.

 

Συνολικά, η Γαλλία μετρά 10.328 νεκρούς από την πανδημία. Από αυτούς οι 7.091 έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι 3.237 σε γηροκομεία της χώρας.

 

Σύμφωνα με τις Αρχές στη Γαλλία, 305 ασθενείς εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία, με τους ασθενείς να φτάνουν στις 30.000, ενώ από αυτούς οι 7.131 ασθενείς με κορωνοϊό είναι διασωληνωμένοι.

 

«Σε εθνικό επίπεδο φαίνεται πως ο αριθμός των νεκρών σταθεροποιείται» τονίζει ο γενικός διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν, παρά το γεγονός πως πλέον οι νεκροί από τα γηροκομεία εκτινάσσουν τον αριθμό των θυμάτων στη Γαλλία.

 

Συνολικά, η Γαλλία έχει 98.010 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ 17.250 ασθενείς έχουν αναρρώσει. 

Με τα νούμερα αυτά η Γαλλία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας λίστας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μετά την Ιταλία, Ισπανία και τις ΗΠΑ σε θανάτους.

 

Πλήγμα οι θάνατοι στα γηροκομεία

 

Σχετικά με τα γηροκομεία, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων συνδέεται με την «καθυστέρηση στην καταγραφή και το γεγονός ότι προερχόμαστε από Σαββατοκύριακο», σύμφωνα με τον Σαλμόν.

 

Από τις αρχές Μαρτίου, 7.091 θάνατοι έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία και 3.237 σε οίκους ευγηρίας, ήτοι ένα σύνολο 10.328 θανάτων, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

 

Μοναδικό σχετικά θετικό στοιχείο: η αύξηση του αριθμού των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη συνεχίζει να επιβραδύνεται, με +59 (έναντι +94 τη Δευτέρα και +140 την Κυριακή).

 

Τον δείκτη αυτό, που μετράει τις εισαγωγές και τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ, τον παρακολουθούν με προσοχή οι επαγγελματίες υγείας, καθώς καταγράφει την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας.

 

Όμως, «δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση, καθώς κάθε βράδυ υπάρχουν λίγοι περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία, λίγοι περισσότεροι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη, έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο δεν είχαμε φθάσει ποτέ στη Γαλλία, διανύουμε την φάση ανόδου, ακόμα κι αν καταγράφεται κάποια επιβράδυνση» προειδοποίησε ο Σαλμόν.

 

Νωρίτερα σήμερα, οι γαλλικές αρχές επέβαλαν πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας στο Παρίσι, απαγορεύοντας στους κατοίκους τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, από τις 10 πμ έως τις 7 μμ τοπική ώρα, με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.