WSJ: O αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερος

WSJ: O αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερος Facebook Twitter
Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Dario Nardella, έξω από το Dario Nardella τηρεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του κορωνοϊού, 31/03/2020 (ΕΡΑ)
1

Την άποψη ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ιταλία είναι περισσότεροι από αυτούς που έχουν επίσημα ανακοινωθεί διατυπώνει με μακροσκελές δημοσίευμά της η Wall Street Journal. 

Στον οίκο ευγηρίας της πόλης Coccaglio, αναφέρει η Wall Street Journal, είκοσι τέσσερις φιλοξενούμενοι έχασαν τη ζωή τους τον Μάρτιο. Κανένας από αυτούς δεν διαγνώστηκε με κορωνοϊο. Ούτε άλλωστε και κάποιος από τους 38 φιλοξενούμενους σε οίκο ευγηρίας στην κοντινή πόλη Lodi, που επίσης πέθαναν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Στην Ιταλία, μέχρι χθες, 13.155 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, αλλά στον αριθμό αυτό αποτυπώνεται μόνο ένα κομμάτι της πραγματικότητας καθώς πολλοί είτε έχουν πεθάνει εκτός νοσοκομείων, είτε δεν διαγνώστηκαν ποτέ. Η Wall Street Journal υποστηρίζει πως στις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία δεν έχουν συνυπολογιστεί χιλιάδες θάνατοι, γεγονός που καθιστά το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας πολύ μεγαλύτερο από όσο πραγματικά καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία. 

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ο κρυφός αυτός αριθμός των θανάτων της Ιταλίας δείχνει το τι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι περιοχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν ο κορωνοϊός δεν καταπολεμηθεί και υπογραμμίζει πως το βάρος που η πανδημία εναποθέτει στα συστήματα υγείας καθιστά δύσκολη την ακριβή εκτίμηση του κόστους σε ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα σημειώνει ότι δεδομένου πως τα νοσοκομεία καταβάλουν αγώνα για να σώσουν τους ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται, ενώ πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν «αθέατοι» και χωρίς να έχουν καταμετρηθεί ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, η κρίση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων από άλλες αιτίες, υπό κανονικές συνθήκες, ιάσιμες. 

«Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι νεκροί από όσους έχουν καταγραφεί επίσημα. Αλλά αυτό δεν αποτελεί κατηγορία. Οι άνθρωποι πέθαναν και δεν εξετάστηκαν καθώς ο χρόνος και οι πόροι είναι περιορισμένοι», αναφέρει ο Eugenio Fossati, αντιδήμαρχος του Coccaglio.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η σωστή καταμέτρηση του αριθμού των θανάτων μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας να αναπτύξουν απαντήσεις απέναντι στην πανδημία αλλά και να επηρεάσει τη λήψη κυβερνητικών μέτρων. Ωστόσο, η συλλογή δεδομένων αποτελεί πρόκληση τόσο για την Ιταλία όσο και για πολλές ακόμα χώρες. Τρεις εβδομάδες αφότου η Ιταλία έγινε η πρώτη δυτική δημοκρατία που έθεσε ολόκληρο τον πληθυσμό της σε καραντίνα ο ρυθμός μετάδοσης επιβραδύνεται. Αλλά στη Λομβαρδία, όπου η επιδημία ξεκίνησε, οι μολύνσεις είχαν ήδη ξεφύγει από τον έλεγχο πριν από την απομόνωση.

Οι επαρχιακές πόλεις Μπέργκαμο και Μπρέσια έχουν πληγεί περισσότερο. Εντός και εκτός αυτών τον πόλεων ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό είναι τουλάχιστον διπλάσιος, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη συνεντεύξεις με τις Αρχές, του τοπικούς αξιωματούχους, τα γραφεία τελετών αλλά και σύγκριση με τον αριθμό των θανάτων κατά τα προηγούμενα έτη. Οι άνθρωποι πεθαίνουν επίσης από άλλες παθήσεις καθώς τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από τα περιστατικά κορωνοϊού. 

Περίπου 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο έτος στο Coccaglio, μία πόλη με 8.700 κατοίκους. Μόνο τον Μάρτιο του 2020, το καμπαναριό της πόλης ήχησε πένθιμα 56 φορές. Μόλις 12 από τους θανάτους αποδόθηκαν επισήμως στον κορωνοϊό. «Γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι υψηλότερος και τους θρηνούμε, ξέροντας πολύ καλά τον λόγο που πέθαναν», λέει ο Fossati, ο αντιδήμαρχος. «Είναι μια σκληρή αλήθεια να δεχθούμε.»

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως και ο αριθμός των φορέων του ιού είναι μεγαλύτερος καθώς τα τεστ περιορίζονται σε όσους έχουν παρουσιάσει συμπτώματα. Πολλοί φορείς ιού χωρίς συμπτώματα δεν εξετάζονται. Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες υπολογίζουν τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων οπουδήποτε ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες έως έξι εκατομμύρια.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των κρουσμάτων καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του πραγματικού ποσοστού θνησιμότητας του Covid-19. Η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ραγδαία αύξηση των θανάτων κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου σε σχέση με το 2019. Ειδικά στη Βόρεια Ιταλία ο αριθμός των θανάτων υπερδιπλασιάστηκε σε περισσότερες από τις μισές πόλεις του δείγματος. 

«Αν βασίσετε οποιαδήποτε πολιτική για αυτούς τους αριθμούς, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί», προειδοποιεί ο Lucas Böttcher, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ο οποίος μοντελοποιεί τη θνησιμότητα του Covid-19. 

Καμία πόλη στην Ιταλία δεν έχει πληγεί περισσότερο από το Μπέργκαμο, των 120.000 κατοίκων. Τον Μάρτιο του 2019 πέθαναν στην πόλη 125 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2020, 553 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από αυτούς, 201 θάνατοι αποδόθηκαν επίσημα στον ιό. Έτσι υπολείπονται 352 ακόμα θάνατοι, μέγεθος πολύ υψηλότερο από το κανονικό.

Στην ευρύτερη επαρχία, που περιλαμβάνει περισσότερες από 240 μικρές πόλεις και έχει συνολικό πληθυσμό 1,1 εκατ., 2.060 άνθρωποι πέθαναν τον Μάρτιο από τον ιό. Ωστόσο, περίπου 4.500 περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην επαρχία το Μάρτιο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με μελέτη της τοπικής εφημερίδας Eco di Bergamo και της ερευνητικής εταιρείας InTwig. 

Παρόμοιες καταστάσεις διαδραματίζονται σε ολόκληρη την περιοχή της Λομβαρδίας, στην οποία έχει καταγραφεί το 58% των θανάτων από κορωνοϊό στην Ιταλία. Σε πόλεις γύρω από τη Λομβαρδία, τοπικοί αξιωματούχοι και γιατροί υποστηρίζουν ότι οι θάνατοι που καταγράφηκαν τον Μάρτιο είναι πολλαπλάσιοι του μηνιαίου μέσου όρου. Συχνά, οι θάνατοι που καταγράφονται μέσα σε ένα μήνα αντιστοιχούν σε όσους θανάτους καταγράφονται σε διάστημα μισού έτους. 

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή έχουν επιβαρυνθεί τόσο που οι γιατροί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλους τους άρρωστους. Σε εκείνους που πεθαίνουν εκτός του νοσοκομείου συνήθως δεν πραγματοποιείται νεκροψία.  «Δεν γίνονται νεκροψίες», λέει η Eleonora Colombi, οικογενειακή γιατρός. Σε ότι αφορά το ιατρείο της, τρεις ασθενείς θετικοί στον ιό έχουν πεθάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά σε είκοσι επιπλέον άνθρωποι που πέθαναν με συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό δεν έγινε κανένας έλεγχος. 

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ασθενείς με το Covid-19. «Έχουμε πρόβλημα με τους ηλικιωμένους και άλλους άρρωστους, όπως τους καρκινοπαθείς, που πεθαίνουν στο σπίτι», η Colombi. «Το ασθενοφόρο δεν θα έρθει αν είστε 94 ετών και υπάρχουν 50 άλλοι που περιμένουν», υποστηρίζει. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 20% των οικογενειακών γιατρών του Μπεργκάμο έχουν μολυνθεί και όσοι εξακολουθούν να εργάζονται συμβουλεύουν τους ασθενείς μέσω τηλεφώνου. Πλέον ομάδες με τρεις έως τέσσερις γιατρούς πραγματοποιούν επισκέψεις σε σπίτια φέροντας πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό. Αλλά με οκτώ ομάδες για όλη την πόλη και με κάθε ομάδα να πραγματοποιεί οκτώ επισκέψεις την ημέρα, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν καμία ιατρική φροντίδα.

Με την Ιταλία σε αυστηρό lockdown, δεν είναι μόνο οι κηδείες που έχουν καταστεί αδύνατες. Στην πόλη Castellone, τα αγγελτήρια θανάτου δεν τοιχοκολλούνται πια σε πινακίδες γύρω από την κύρια πλατεία, όπως συμβαίνει συχνά σε μικρές ιταλικές πόλεις. Στην Castellone τοποθετούν τις δικές τους σημειώσεις με συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των νεκρών. «Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ποιος πεθαίνει και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις οικογένειες που έχουν απώλειας», λέει ο Pietro Fiore, δήμαρχος της πόλης. «Αυτό είναι το πιο δύσκολο.»

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Όταν περάσει όλο αυτό, στα "ειλικρινή" κρατη (δηλ. στα κράτη που δεν προσπαθούν να κρύψουν τίποτε) θα μπορέσει να γίνει ο απολογισμός με βάση την σύγκριση του συνολικού αριθμού θανάτων σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες χωρίς κορωνοιο....Και πάλι λειψός θα είναι ο αριθμός βέβαια, γιατί στα κρατη σε καραντίνα θα υπάρχουν πολύ λιγότεροι θάνατοι από ότι συνήθως οι οποίοι οφείλονται σε ατυχήματα (αφού δεν εργαζονται ούτε κυκλοφορούν πολλοί) αλλά θα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση.Οι τωρινές εκτιμήσεις, με μόνα τα διαγνωσμενα κρούσματα είναι προφανώς χαμηλότερες του πραγματικού.