Ένα μήνα πριν, ο βήχας ήταν αθώος. Ένας απλός βήχας. Σήμερα, με την πανδημία του κορωνοϊού να μαστίζει τον πλανήτη, ο βήχας μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη.

 

Το να βήξει κάποιος απευθείας πάνω σε κάποιον συνάνθρωπό του τείνει να γίνει ένα είδος νέας επίθεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

 

Σε μερικές περιπτώσεις, στόχος είναι εργαζόμενοι σε αστυνομικές δυνάμεις ή στον τομέα της υγείας. Αυτό στη σημερινή εποχή μπορεί να θεωρηθεί σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τρομοκρατική πράξη.

 

Ο Τζόρτζ Φάλοουν, ένας 50χρονος από το Νιου Τζέρσι, κατηγορήθηκε για τρομοκρατική απειλή όταν έβηξε επίτηδες στο πρόσωπο ενός υπαλλήλου σούπερ μάρκετ λέγοντάς της ότι πάσχει από κορωνοϊό.

 

Η Μάργκαρετ Κίρκο, 35 ετών, στο Ανόβερο της Πενσιλβάνια, συνελήφθη επειδή έβηξε και κατέστρεψε φρέσκα προϊόντα σε σούπερ μάρκετ αφού είπε ότι ήταν άρρωστη. Οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν περιλάμβαναν μεταξύ άλλων δύο απειλές για τρομοκρατία.

 

Αλλά και στην Ευρώπη έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά. Η αστυνομία στην Ισπανία, τις τελευταίες εβδομάδες, συνέλαβε αρκετά άτομα επειδή έβηξαν κατά εργαζομένων σούπερ μάρκετ και συμπολιτών τους.

 

Χαρακτηριστικό και το παράδειγμα της Ελλάδας με 26χρονο στη Βούλα που συνελήφθη αφού έφτυσε αστυνομικούς, φωνάζοντας ότι πάσχει από κορωνοϊό.

 

Αναστάτωση προκλήθηκε και στην Πρέβεζα πριν από λίγες μέρες, όταν ένας άνδρας φώναζε σε σούπερ μάρκετ ότι έχει κορωνοϊό για να εξυπηρετηθεί πιο γρήγορα. Κατέληξε να συλληφθεί από τις αρχές.

 

Στη Βρετανία, αντίστοιχα, έχουν επιβληθεί κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον ατόμων που κατηγορούνται ότι έβηξαν σκόπιμα πάνω σε άλλους πολίτες. Μάλιστα, η Εισαγγελική Υπηρεσία της Βρετανίας δήλωσε ότι εκείνοι που κρίθηκαν ένοχοι για τον βήχα απειλώντας εργαζόμενους σε δομές έκτακτης ανάγκης, ειδικά αν ισχυρίζονται ότι έχουν κορωνοίό, θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με 12μηνη φυλάκιση.

 

Παράλληλα, η αστυνομία του Μάντσεστερ, κατηγόρησε έναν 33χρονο άντρα για επίθεση, αφού έβηξε προς αστυνομικό την περασμένη εβδομάδα ενώ λίγο νωρίτερα ένα 14χρονο αγόρι συνελήφθη επειδή είχε βήξει και κλέψει μία 66χρονη, φωνάζοντας «κορωνοϊός».

 

Διώξεις ασκήθηκαν και σε νεαρούς, στο Γουόρινγκτον της βορειοδυτικής Αγγλίας, καθώς έβηξαν σκόπιμα κατά υγειονομικών λειτουργών. Σε αυτή την περίπτωση ποινικές διώξεις αντιμετωπίζουν και οι γονείς των εφήβων.

 

Στο Μπλάκμπερν, στη βόρεια Αγγλία, 40χρονος οδηγήθηκε στη φυλακή, αφού απείλησε να φτύσει αστυνομικούς που τον ρώτησαν γιατί κυκλοφορούσε έξω, μαζί με άλλα δύο πρόσωπα, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για περιορισμούς στις κοινωνικές συναθροίσεις.

 

Ο Μαξ Χιλ, επικεφαλής των εισαγγελέων στη Βρετανία, σε δήλωσή του την προηγούμενη εβδομάδα είπε ότι τέτοιες πράξεις, όπου κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουν κορωνοϊό και σκόπιμα βήχουν κατά υπαλλήλων ή απλών πολιτών, είναι το λιγότερο «αποτρόπαιες».

 

«Επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτα σαφής: Πρόκειται για έγκλημα και πρέπει να σταματήσει» σημείωσε.

 

Με πληροφορίες των New York Times