Ο κορωνοϊός «αυξάνει» την τιμή του καφέ - Αγώνας δρόμου από τους εισαγωγείς για τα αποθέματα

Ο κορωνοϊός «αυξάνει» την τιμή του καφέ - Αγώνας δρόμου από τους εισαγωγείς για τα αποθέματα Facebook Twitter
Υπό τον φόβο αυστηρότερων περιορισμών λόγω κορωνοϊού, αγρότες και εισαγωγείς αυξάνουν την τιμή του καφέ.
0

Στα ύψη αναμένεται να φτάσει η τιμή του καφέ, καθώς οι εισαγωγείς προσπαθούν να συγκεντρώσουν αποθέματα υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Οι παραγωγοί καφέ σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Κολομβία λένε ότι το προϊόν τους θα φτάσει στα ύψη, καθώς οι εισαγωγείς βιάζονται να αποθηκεύσουν αποθέματα καφέ πριν τεθούν σε ισχύ ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή ενός σάκου καφέ 60 κιλών πλησιάζει σε τιμές ρεκόρ στη Βραζιλία, καθώς οι εισαγωγείς και οι έμποροι αυξάνουν τις παραγγελίες τους συνεχώς.

Στην Κολομβία, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας καλλιεργητών καφέ, Roberto Vélez, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν πλέον ότι η επιχείρηση είχε γίνει κερδοφόρα πάλι, μετά από μια μακρά πτώση.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την επόμενη συγκομιδή, εάν παραμείνουν σε ισχύ οι παγκόσμιοι περιορισμοί.

Σε μεγάλο μέρος της Κολομβίας οι πλανόδιοι εργαζόμενοι μετακινούνται από φυτεία σε φυτεία για να πάρουν τον καφέ. Οι τρέχουσες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις όμως καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο.

Παραγωγοί και καλλιεργητές ελπίζουν ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν κατά την περίοδο της συγκομιδής του καφέ, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Οι εισαγωγείς καφέ σε μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης αποθηκεύουν εμπόρευμα, ανεβάζοντας τις παραγγελίες τους στα ύψη.

Η παγκόσμια πανδημία ώθησε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η εξάπλωση του ιού. Οι αλυσίδες εφοδιασμού υποστηρίζουν ότι η χωρητικότητα των αερομεταφορών καταρρέει και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν οδηγούς φορτηγών και ναυτιλιακά συνεργεία για τις μεταφορές.

Σε αντίθεση με την πτώση των τιμών σε πολλά προϊόντα, οι τιμές του καφέ είναι υψηλότερες λόγω της έντονης ζήτησης και των προσδοκιών ότι οι προμήθειες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εν όψει αυστηρότερων περιορισμών.

«Όλοι προσπαθούν να επιταχύνουν τα πράγματα» δήλωσε ο Carlos de Valdenebro, διευθυντής του εξειδικευμένου εξαγωγέα Caravela Coffee στην Κολομβία.

Την ίδια ώρα, σημαντικός εισαγωγέας καφέ από την Ουάσιγκτον, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε πως «είχαμε αιτήματα από αγοραστές σε όλες τις μεγάλες χώρες, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Βασικά, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο θέλουν να έχουν τους κόκκους στη βάση τους πιο γρήγορα, για παν ενδεχόμενο».

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, καθώς οι μεταφορές εμπορευμάτων γίνονται με δυσκολία λόγω της καραντίνας σε λιμάνια και των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό.

«Οι εισαγωγείς και οι έμποροι αποθεματοποιούν επειδή αναμένουν ότι κάποια στιγμή θα διακοπεί ο εφοδιασμός λόγω του κορωνοϊού» δήλωσε ένας έμπορος καφέ με έδρα το Λονδίνο. «Υπάρχουν μερικές (παραγγελίες) που δεν μπορώ να εκπληρώσω» πρόσθεσε.

Οι τιμές στη Βραζιλία είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και σε τοπικό επίπεδο, πλησιάζοντας τα 550 ρεάλ Βραζιλίας (περίπου 87 ευρώ) ανά σακούλα 60 κιλών. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες αναμένεται να πωλούν πλέον ανά τσάντα και όχι ανά σακούλα, καθώς οι τιμές υπερβαίνουν τα 500 ρεάλ.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές, η Βραζιλιάνικη Ένωση Εξαγωγέων καφέ Cecafe ανέφερε ότι οι αποστολές είναι φυσιολογικές προς το παρόν, ωστόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ενημερώσει ότι οι ελλείψεις σε κοντέινερ θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο έλλειψης προσωπικού λόγω του κορωνοϊού σε βασικές περιοχές, όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου πολλά αγροκτήματα καφέ δεν είναι ακόμη έτοιμα.

Στην Κολομβία επίσης έχει τεθεί σε ισχύ εθνική καραντίνα 19 ημερών από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που δυσχεραίνει τη μετακίνηση και στέγαση περίπου 150.000 εργαζομένων που αναμένονται στις καλλιέργειες καφέ.

«Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο περιορισμός να επεκταθεί» δήλωσε ο Roberto Velez, επικεφαλής της ομοσπονδίας των καλλιεργητών της Κολομβίας.

Με πληροφορίες Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM