Ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωναϊό στην Ιταλία, απομάκρυνε τις κόρες του από το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμώντας ότι η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης στην πανδημία ήταν πολύ αργή.

 

Ο Giorgio Gori δήλωσε ότι η οικογένεια είχε πάρει την απόφαση, επειδή θεωρούσε την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανεπαρκής και είπε πως τα παιδιά του θα είναι ασφαλέστερα στο σπίτι «ακόμα κι αν είμαστε στο επίκεντρο της επιδημίας». Ο δήμαρχος εξήγησε πως θεωρεί ότι μόνο ένα lockdown είναι λύση για τον περιορισμό της πανδημίας.

 

Ο Gori είπε στο Sky News: «Έχω δύο κόρες, σπουδάζουν στην Αγγλία, μία στο Taunton στο κολέγιο και η άλλη στο Canterbury». «Και όταν είδα τι σκέφτηκε η κυβέρνηση για το πρόβλημα αυτό, αποφάσισα να τις επαναπατρίσω, γιατί νομίζω ότι ακόμα κι αν είμαστε στο επίκεντρο της πανδημίας, μάλλον είναι πιο ασφαλείς εδώ από ό, τι στην Αγγλία. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση δεν αποφάσισε εγκαίρως να προστατεύσει τους πολίτες της», είπε.

 

Η Ιταλία έχει εφαρμόσει lockdown εδώ και περίπου δύο εβδομάδες καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον ιό, ο οποίος είχε σκοτώσει 6.077 ανθρώπους. Ωστόσο, υπήρξαν κάποια σημάδια προόδου τη Δευτέρα, καθώς ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων στη Λομβαρδία αρχίζει να επιβραδύνεται.

 

Ο βρετανικός αριθμός θανάτων έφθασε τους 335 τη Δευτέρα, αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Μπόρις Τζόνσον ότι αν και χθες επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας το έκανε πολύ αργά και παρέλειψε να θεσπίσει μέτρα που θα επιβράδυναν την κρίση.