Κοροναϊός: Αντιμέτωπες με την καταστροφή οι αεροπορικές -Ακύρωση πτήσεων προς την Ιταλία

Κοροναϊός: Αντιμέτωπες με την καταστροφή οι αεροπορικές -Ακύρωση πτήσεων προς την Ιταλία Facebook Twitter
Και η British Airways σταμάτησε τις πτήσεις από και προς την Ιταλία (Πηγή φωτό EPA)
0

Νέο κύμα ακυρώσεων πτήσεων αποφάσισαν αεροπορικές εταιρείες, λόγω της καραντίνας στην Ιταλία, καθώς η εξάπλωση του νέου κοροναϊού κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την κρίση στον κλάδο.

Η Ryanair, η British Airways και η Norwegian Air είναι ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες που ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν όλες τις πτήσεις από και προς την Ιταλία. Περικοπές των πτήσεων προς την ίδια χώρα αποφάσισε και η easyJet.

Η Ισπανία και το Μαρόκο αποφάσισαν να αναστείλουν όλες τις απευθείας πτήσεις από την Ιταλία. Εξάλλου και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει αναστείλει όλες τις πτήσεις από τα ελληνικά αεροδρόμια προς τη βόρεια Ιταλία, έως τις 23 Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά την Ryanair, διακόπτει όλες τις εσωτερικές πτήσεις στην Ιταλία από την Τετάρτη και τις διεθνείς από την Παρασκευή. Το μέτρο και στις δύο περιπτώσεις ισχύει έως τις 8 Απριλίου. Η British Airways διακόπτει τις πτήσεις από σήμερα έως τις 4 Απριλίου.

«Σαν την 11η Σεπτεμβρίου»

Η ταξιδιωτική βιομηχανία διέρχεται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 18 ετών εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Οι αρχές συστήνουν στον κόσμο να αποφεύγουν τα ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα, συνέδρια ακυρώνονται, ενώ άνθρωποι ακυρώνουν τις διακοπές τους, λόγω του φόβου.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες είναι τέτοια, που ο CΕΟ της Southwest Airlines την παρομοίασε με την ξαφνική πτώση των κρατήσεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η σύγκριση αυτή έχει βάση. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) εκτιμά ότι η μείωση φέτος θα είναι 64-113 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 20%. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών είχαν καταγράψει πτώση 7%, ή 23 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ.

Norwegian Air: Κόβει 3.000 πτήσεις

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων που έχει ο κοροναϊός στις αεροπορικές εταιρείες είναι η Norwegian Air.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κόψει περίπου 3.000 πτήσεις, ενώ θα θέσει σε «προσωρινή αργία» μεγάλο μέρος του προσωπικού της. Η περικοπή των πτήσεων θα ισχύει από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου και ανταποκρίνεται περίπου στο 15% του προγράμματος της Norwegian Air.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη βιομηχανία της αεροπορίας και για τη Norwegian», παραδέχθηκε ο CΕΟ της εταιρείας, Γιάκομπ Σραμ και κάλεσε τις αρχές να επιβάλλουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό βάρος στις αεροπορικές, ώστε να προστατευθούν θέσεις εργασίας.

Αντιμέτωπες με την καταστροφή οι εταιρείες

Κάποιοι αεροπορικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με την καταστροφή. Η Korean Air Lines προειδοποίησε ότι η επιδημία μπορεί να απειλήσει την επιβίωσή της αφού κατήργησε πάνω από το 80% της δυναμικότητάς της σε όλο τον κόσμο, καθηλώνοντας στο έδαφος 100 από τα 145 επιβατικά της αεροσκάφη.

«Η κατάσταση μπορεί επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή και δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε πόσο θα κρατήσει. Αλλά εάν η κατάσταση συνεχιστεί για περισσότερο, ίσως φθάσουμε στο όριο που δεν θα μπορούμε να εγγυηθούμε την επιβίωση της εταιρείας», ανέφερε ο Γου Κι-χονγκ, πρόεδρος της μεγαλύτερης αεροπορικής της Νότιας Κορέας σε σημείωμα προς το προσωπικό.

Η αυστραλιανή Qantas Airways ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τη διεθνή της δυναμικότητα κατά σχεδόν 25% τους επόμενους έξι μήνες και θα καθυστερήσει την παραγγελία αεροσκαφών Airbus A350 λόγω της μείωσης της ζήτησης.

Οι αμερικανικές εταιρίες American και Delta ανακάλεσαν τις οικονομικές τους προβλέψεις για το 2020 και έλαβαν δραστικά μέτρα. Η Delta ανακοίνωσε ότι βλέπει οι καθαρές κρατήσεις να μειώνονται έως και 25-30% και αναμένει η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω. Παράλληλα, πάγωσε τις προσλήψεις και προσφέρει στο προσωπικό της επιλογές εθελούσιας εξόδου.

Πτώση 13,5% στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια υφίστανται ένα «πρωτόγνωρο σοκ» με τη μείωση της κυκλοφορίας εξαιτίας του νέου κοροναϊού.

Συνολικά, κατέγραψαν μια υποχώρηση 13,5% στο πρώτο τρίμηνο, αλλά πιο πολύ έχουν πληγεί τα ιταλικά αεροδρόμια, ανέφερε η ACI Europe, που εκπροσωπεί 500 αεροδρόμια σε 46 χώρες.

Πριν ακόμη ληφθεί η απόφαση να τεθεί όλη η χώρα σε περιορισμό τη Δευτέρα, «τα ιταλικά αεροδρόμια αντιμετώπιζαν ήδη μια μεγάλη μείωση στη διακίνηση επιβατών με μια υποχώρηση 60% στην πλειονότητα των πλατφορμών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», σημείωσε ο Ολιβιέ Γιανκοβέτς, γενικός διευθυντής της ACI Europe.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, «η επιδημία Covid-19 μετατρέπεται σε ένα πρωτόγνωρο σοκ για την βιομηχανία μας, πρόσθεσε ο Γιανκοβέτς, μη αποκλείοντας «να χρειαστούν μέτρα βοήθειας και αλλού εκτός από την Ιταλία ώστε τα αεροδρόμια να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον ρόλο τους ως κρίσιμων υποδομών».

Η οργάνωση προβλέπει, για το 2020, μια μείωση 7,5% του αριθμού των επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έναντι αύξησης 2,3% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ