Ερντογάν: 18.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη

Ερντογάν: 18.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη Facebook Twitter
EPA
2

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε πως 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη από τη στιγμή που η χώρα άνοιξε, άτυπα, τα σύνορά της. 

Μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στη Συρία μέσα στην εβδομάδα, αξιωματούχος της Άγκυρας είχε διαμηνύσει πως η Τουρκία δεν θα αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ανακοινώνοντας, εμμέσως, την διακοπή των συνοριακών ελέγχων για όσους επιθυμούσαν να εξέλθουν από τη χώρα. 

Σήμερα ο Ερντογάν προειδοποίησε μέσα στις επόμενες ώρες, ο αριθμός των προσφύγων - μεταναστών που θα περάσουν από την Τουρκία στην ΕΕ, θα αυξηθεί και άλλο, αγγίζοντας ακόμα και τους 25.000 με 30.000 μέχρι το τέλος της ημέρας. «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα σύνορά μας, χάρη στις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος στη Συρία. Αυτή την ώρα, ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα. Εμείς δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο ένα "κύμα" μετανάστευσης», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σας δίνουμε 100 εκατομμύρια ευρώ και τους πρόσφυγες»

 

«Προσπαθήσαμε να τους κρατήσουμε μακριά από εκεί και ακόμα κάνουμε σχέδια. Υπάρχει τεράστια συσσώρευση σε στρατόπεδα και θέλαμε να τους κρατήσουμε εκεί με την κατασκευή νέων καταφυγίων. Είπα στη Μέρκελ πως μας παρουσίασε σχέδια και μας είπε μεγάλα λόγια. Συμφωνήσαμε να μας υποστηρίξουν. Μας είπε πως θα μας ενίσχυε με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο αρχηγείο του ΟΗΕ και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό. Τελικά, τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν ποτέ σε εμάς. Τους είπα πως αν δεν θέλετε, σας δίνουμε εμείς 100 εκατομμύρια ευρώ και σας στέλνουμε τους πρόσφυγες. Μας είπατε πως ξοδεύετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες. Που είναι αυτά τα χρήματα; Μονάχα εμείς, φιλοξενούμε 3,7 εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη μας».

«Τι είπαμε μερικούς μήνες πριν; Αν το πράγμα συνεχιστεί έτσι, θα ανοίξουμε τα σύνορα. Αισθάνθηκαν άβολα. Δεν μας πίστεψαν. Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τα σύνορα. Μέχρι σήμερα το πρωί, περίπου 18.000 άτομα κινήθηκαν για να περάσουν απέναντι και πιστεύω πως σήμερα ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στις 30.000. Δεν θα κλείσουμε τα σύνορα στο μέλλον».

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «παράνομη, μαζική και οργανωμένη» απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων, εκτιμώντας πως απετράπη η παράνομη είσοδος σε περίπου 4.000 άτομα, στα σύνορα του Έβρου. 

Ερντογάν: 18.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη Facebook Twitter
Ερντογάν: 18.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη Facebook Twitter
Ερντογάν: 18.000 μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ευρώπη Facebook Twitter

Εν τω μεταξύ, νέος κύκλος επεισοδίων σημειώθηκε το πρωί στις Καστανιές, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ κάποιοι από το συγκεντρωμένο πλήθος πέταξαν πέτρες προς τις δυνάμεις ασφαλείας. Όλη τη νύχτα επικράτησαν ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες, και την περιοχή έπληξε σφοδρή καταιγίδα ενώ από το πρωί άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. 

Στην περιοχή εκτιμάται πως έχουν συγκεντρωθεί 3.000 με 4.000 άτομα από την πλευρά της Τουρκίας. Με το πρώτο φως της ημέρας, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσέγγισαν τα σύνορα με μεταφορικά μέσα αλλά και πεζή, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, από όπου μερικές εκατοντάδες ατόμων επιχείρησαν να διαβούν τα σύνορα. Κατά μήκος του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών - προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης

Από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τη Συρία, ζητώντας από τη Ρωσία να «κάνει στην άκρη» αφήνοντας την Τουρκία να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο. «Δεν πήγαμε εκεί επειδή μας προσκάλεσε (σ.σ το καθεστώς του Άσαντ) αλλά επειδή μας το ζήτησε ο λαός της Συρίας. Δεν σκοπεύουμε να αποχωρήσουμε πριν οι πολίτες της Συρίας μας πουν ότι "έγιναν όλα"». 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Οι 4000 έγιναν 18000 !Υπάρχει θέμα, οι Τούρκοι διδάσκονται άλλη αριθμητική !Μήπως με ανάλογο τρόπο μετριόντουσαν οι πρόσφυγες για να παίρνει αποζημιώσεις η Τουρκία από την ΕΕ ;...