Σομαλία: Βίασε και σκότωσε ανήλικη - Πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της και αφέθηκε ελεύθερος

Σομαλία: Βίασε και σκότωσε ανήλικη - Πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της και αφέθηκε ελεύθερος Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Θανατοποινίτης, καταδικασμένος για τον βιασμό και τον φόνο μιας 12χρονης, αποφυλακίστηκε αφού πλήρωσε 75 καμήλες στην οικογένειά της. 

Η αποφυλάκιση του θανατοποινίτη, υπονομεύει τον νόμο-ορόσημο για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών, προωθώντας ταυτόχρονα και την κουλτούρα της ατιμωρησίας στη χώρα, καταγγέλλουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Αΐσα Ίλιες Άντεν απήχθη από μια αγορά στην πόλη Γκαλκάγιο, στο βόρειο Πούντλαντ, πέρσι τον Φεβρουάριο. Βιάστηκε ομαδικά, την στραγγάλισαν και της ακρωτηρίασαν τα γεννητικά όργανα.

Τον Μάιο, τρεις άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο με βάση έναν νόμο του 2016 που αφορά τα σεξουαλικά αδικήματα, τον πρώτο στη Σομαλία που ποινικοποιεί αδικήματα όπως τον βιασμό και τη σεξουαλική παρενόχληση. Οι δύο από τους τρεις εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στις αρχές αυτού του μήνα. Η εκτέλεση του τρίτου, του Αμπντισαλάν Αμπντιραχμάν, ματαιώθηκε χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Ένας συγγενής του θύματος επιβεβαίωσε ότι ο Αμπντιραχμάν αποφυλακίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, αφού συμφώνησε με την οικογένεια να πληρώσει 75 καμήλες ως αποζημίωση για τον βιασμό και τον φόνο της 12χρονης. «Έχω ταραχθεί με τον τρόπο που γλίτωσε ο τρίτος άνδρας. Στο Πούντλαντ και γενικά στη Σομαλία, τα θύματα βιασμού δεν δικαιώνονται λόγω της ανάμιξης των φυλάρχων», είπε η Ούμπα Μοχάμεντ, του Somalia Gender Hub, μιας ομάδας που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Διαφωνώ με τον χειρισμό των αυτών θεμάτων μέσω των παραδόσεων και του εθιμικού δικαίου. Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και υπονομεύει τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών», πρόσθεσε. Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης απέφυγαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Οι βιασμοί πολύ συχνά μένουν ατιμώρητοι στο μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας, όπου οι συγκρούσεις δεκαετιών έχουν δημιουργήσει μια κουλτούρα βίας και αποδυνάμωσαν τους θεσμούς του δικαίου. Κατά παράδοση, τα θύματα εξαναγκάζονται να δεχτούν κάποια αποζημίωση, συνήθως καμήλες ή άλλα ζώα, και να παντρευτούν τους δράστες, μια πρακτική αιώνων με την οποία σταματούσαν τα αντίποινα μεταξύ των αντιπάλων φατριών.

Ο βάναυσος φόνος της Άντεν προκάλεσε κατακραυγή και χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας από τις αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Η καταδίκη των τριών ανδρών ήταν η πρώτη στο Πούντλαντ. Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών τόνισαν ότι η βία δεν θα σταματήσει ποτέ όσο το εθιμικό δίκαιο επιτρέπει να συνάπτονται συμφωνίες για τέτοια εγκλήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM