Η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν

Η Σκωτία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα διαθέτει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν Facebook Twitter
0

Η Σκωτία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα παρέχει δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν- μια τεράστια νίκη του παγκόσμιου κινήματος για μείωση των προϊόντων προσωπικής υγιεινής, μεταξύ άλλων του «φόρου των ταμπόν» που τα κατατάσσει στα πολυτελή προϊόντα.

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε το Νομοσχέδιο (Ελεύθερης Προμήθειας) Προϊόντων Περιόδου που προβλέπει την δωρεάν διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων σε δημόσιους χώρους όπως κοινοτικά κέντρα, φαρμακεία και κέντρα νέων. Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το 2018 με κυβερνητική απόφαση παρείχε δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

Το νέο σχέδιο εκτιμάται πως θα κοστίζει στο Εδιμβούργο περίπου 31.2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η νομοθεσία πέρασε την αρχική ψηφοφορία με 112 ψήφους υπέρ, καμία κατά και μια απουσία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Τώρα περνά στην δεύτερη φάση της όπου θα προταθούν τροποποιήσεις. 

«Δεν πρόκειται για προϊόντα πολυτελείας. Είναι πράγματι απαραίτητα και καμία γυναίκα στη Σκωτία δεν θα πρέπει να στερείται τα προϊόντα περιόδου [...] Αλλάζουμε τη νοοτροπία και είναι πραγματικά συναρπαστικό που και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν στενά τι κάνουμε», δήλωσε η βουλευτής Μόνικα Λένον, που το 2017 είχε την ιδέα να κάνει κάτι για την «αξιοπρέπεια της περιόδου».

Σύμφωνα με έγγραφο που προέκυψε ύστερα από διαβούλευση, διατυπώθηκε η πρόταση να βασιστεί το σχέδιο αυτό στο σύστημα που προβλέπει τη χρήση καρτών για την δωρεάν διάθεση προφυλακτικών, όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν μια δωρεάν κάρτα ή ένα κουπόνι ως αντάλλαγμα για τα προϊόντα.

Τα εν λόγω προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο βαρύνονται σήμερα με φόρο 5% – τον λεγόμενο «φόρο του ταμπόν». Η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι ήθελε να τον καταργήσει, αλλά δε μπορούσε λόγω των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει τους φορολογικούς συντελεστές για ορισμένα προϊόντα. Το 2016 ανακοινώθηκε ότι όντως θα καταργούνταν, αλλά αφενός δεν έχει συμβεί ακόμα αφετέρου ενδεχομένως να έχει μπει σε πάγο λόγω Brexit.

Με πληροφορίες από Washington Post, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM
KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM