Νόμπελ Ειρήνης: Η Τούνμπεργκ, «ο λαός του Χονγκ Κονγκ» και το ΝΑΤΟ ανάμεσα στους φετινούς υποψήφιους

Νόμπελ Ειρήνης: Η Τούνμπεργκ, «ο λαός του Χονγκ Κονγκ» και το ΝΑΤΟ ανάμεσα στους φετινούς υποψήφιους Facebook Twitter
EPA
0

Η έφηβη ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ και το ΝΑΤΟ είναι μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, μετά τις προτάσεις που κατατέθηκαν από πολιτικούς.

Στην ίδια λίστα, σύμφωνα με οκτώ μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που την πρότειναν, είναι και η φυλακισμένη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία Λουτζέιν αλ Χαδλούλ. Το Ινστιτούτο Νόμπελ της Νορβηγίας, που δεν επιβεβαιώνει, ούτε όμως και διαψεύδει τα ονόματα των υποψηφίων, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει προτάσεις για 317 υποψηφίους φέτος, από 301 το 2019. από αυτούς, οι 107 είναι οργανισμοί και οι 210 μεμονωμένα πρόσωπα. Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν προτάσεις: μέλη εθνικών κοινοβουλίων, πρώην βραβευθέντες, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί. Συχνά, κάποιοι από αυτούς ανακοινώνουν τους υποψηφίους που πρότειναν. Ο νικητής αποφασίζεται κάθε χρόνο από την πενταμελή επιτροπή που διορίζεται από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας.

Η 17χρονη Τούνμπεργκ, που έγινε διάσημη όταν ξεκίνησε τη Σχολική Απεργία για το Κλίμα, η οποία έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο, θεωρείται το φαβορί για φέτος, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Paddypower. Ήταν υποψήφια και πέρσι, όμως το βραβείο πήγε τελικά στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπι Άχμεντ, για τις προσπάθειες που κατέβαλε και οδήγησαν στον τερματισμό των εχθροπραξιών με τη γειτονική Ερυθραία.

Εάν βραβευτεί τελικά η Τούνμπεργκ, θα γίνει η δεύτερη νεότερη νικήτρια του Νόμπελ – το ρεκόρ το κατέχει η Μαλάλα Γιουσαφζάι που ήταν πέντε μήνες μικρότερή της όταν τιμήθηκε, το 2014, για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Οι δύο ακτιβίστριες συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν μαζί αυτήν την εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπουδάζει η Μαλάλα. Η Τούνμπεργκ έχει προταθεί από δύο Σουηδούς βουλευτές. Τρία μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου, από την άλλη, πρότειναν να δοθεί το Νόμπελ στο ΝΑΤΟ, που πέρσι γιόρτασε τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τον Ιανουάριο, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου πρότειναν ως υποψήφια την αλ Χαδλούλ, η οποία κρατήθηκε επί μήνες στην απομόνωση ενώ υπέστη ηλεκτροσόκ, μαστίγωση και σεξουαλική επίθεση στη φυλακή, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η κυρία αλ Χαδλούλ αξίζει την αναγνώριση της Επιτροπής επειδή ενσαρκώνει τον ειρηνικό αγώνα για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε η γερουσιαστής Σούζαν Μποναμίτσι που είχε την πρωτοβουλία αυτή, σε μια επιστολή της που συνυπογράφεται από επτά συναδέλφους της.

Στο μεταξύ, η βουλευτής Γκιούρι Μέλμπι, του Φιλελεύθερου Κόμματος της Νορβηγίας, είπε ότι πρότεινε «τον λαό του Χονγκ Κονγκ» για τον αγώνα που δίνει για την ελευθερία του λόγου, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Είναι βέβαιο ότι η Κίνα θα αντιδρούσε έντονα στην περίπτωση που η Επιτροπή αποφάσιζε να απονείμει το Νόμπελ στους ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, το 2010, στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, οδήγησε σε μια εξάχρονη αντιπαράθεση μεταξύ Όσλο και Πεκίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών ουσιαστικά πάγωσαν. Ο Λιού, ο οποίος ζητούσε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, πέθανε το 2017 στη φυλακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM