Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, για τον επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης, ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

 

Έπειτα από διαδοχικές διμερείς συναντήσεις, οι ηγέτες της ΕΕ κάθισαν ξανά στο τραπέζι. Παρότι είχε κυκλοφορήσει μία συμβιβαστική πρόταση το απόγευμα, τελικά οι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία και η συζήτησή τους κράτησε λιγότερο από μισή ώρα.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των ηγετών ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος συμπλήρωσε ότι δεν έχει αποφασιστεί το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον επταετή προϋπολογισμό. «Η αποτυχία δείχνει ότι δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας», σχολίασε χαριτολογώντας ο Εμανουέλ Μακρόν. 

 

«Δυστυχώς, σήμερα παρατηρήσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία. Παρατηρήσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 

Η αντιπαράθεση για τον 7ετή προϋπολογισμό ήταν πιο έντονη αυτή τη φορά, εξαιτίας του κενού των 75 δισ. που προέκυψε λόγω του Brexit, τη στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις στη χρηματοδότηση, από το μεταναστευτικό, μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία προσήλθαν στις συζητήσεις με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα, το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ. Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Σαρλ Μισέλ ήταν στο 1,069%, όμως απορρίφθηκε αμέσως όταν την έθεσε στους ηγέτες.

 

Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr