Ντουμπάι: Ένας κεραμικός ουρανοξύστης που «αναπνέει»

Ντουμπάι: Ένας κεραμικός ουρανοξύστης που «αναπνέει» Facebook Twitter
Υπό κατασκευή ουρανοξύστης που «αναπνέει», στο Ντουμπάι (Πηγή φωτό UNStudio)
0

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει ένας ουρανοξύστης, δίπλα στο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο; Αυτό ήταν το στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει ένα ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο με το πρότζεκτ του στο Ντουμπάι.

Το UNStudio κατασκευάζει έναν νέο ουρανοξύστη στο Ντουμπάι ακριβώς απέναντι από το 828 μέτρων Burj Khalifa. Ο πελάτης- η κρατική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Wasl- δεν είχε εμμονή με το ύψος. Αυτό που ζήτησε ήταν μια δυνατή, βιώσιμη ιδέα, αλλά και να συνδέεται το κτίριο με την περιοχή.

Ο Wasl Tower θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2021 και ο ιδρυτής του UNStudio- και επικεφαλής αρχιτέκτονάς του- Μπεν βαν Μπέρκελ, εκτιμά ότι το σχέδιο εκπληρώνει τους στόχους που τέθηκαν στο γραφείο, αλλά παράλληλα ξεχωρίζει με την εμφάνισή του.

Ο ύψους 302 μέτρων ουρανοξύστης, η κατασκευή του οποίου θα κοστίσει 400 εκατομμύρια δολάρια, έχει περιστρεφόμενο, ασύμμετρο σχήμα, εμπνευσμένο από το contrapposto (χιασμός σώματος), που συχνά χρησιμοποιείται στην κλασική γλυπτική. Στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι να δημιουργείται ένα εφέ δυναμικής κίνησης.

Ντουμπάι: Ένας κεραμικός ουρανοξύστης που «αναπνέει» Facebook Twitter

Το κτίριο μπορεί να μην είναι το ψηλότερο στον πλανήτη, αλλά θα έχει μια από τις ψηλότερες κεραμικές προσόψεις στον κόσμο, από υλικά με βάση τον πηλό και επικάλυψη πλακιδίων σε σχήμα πτερυγίων. Αυτά είναι σχεδιασμένα με στόχο την ενεργειακή αποδοτικότητα. Παρέχουν προστασία από τη σφοδρή ζέστη στο Ντουμπάι, κάτι που μειώνει την ανάγκη για κλιματισμό και αντανακλούν το φως στο εσωτερικό, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες.

Ντουμπάι: Ένας κεραμικός ουρανοξύστης που «αναπνέει» Facebook Twitter

Όμως τα οφέλη των κεραμικών υλικών επεκτείνονται και εκτός του κτιρίου, σύμφωνα με τον Βαν Μπέρκελ. Ενώ οι γυάλινες προσόψεις αντανακλούν φορτία ζέστης στην γύρω περιοχή, τα κεραμικά υλικά μειώνουν το φορτίο ζέστης στις αστικές περιοχές γύρω από το κτίριο, εξηγεί.

Ο ουρανοξύστης όμως έχει ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο. Το σχήμα και η σύνθεση των κεραμικών πτερυγίων θα αντανακλούν το φως του ήλιου σε ρυθμικά μοτίβα, δίνοντας την εντύπωση ότι το κτίριο αναπνέει, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες. Ανάλογο εφέ θα δημιουργούν το βράδυ φώτα LED που θα είναι τοποθετημένα πίσω από την πρόσοψη.

Ντουμπάι: Ένας κεραμικός ουρανοξύστης που «αναπνέει» Facebook Twitter

Με πληροφορίες από το CNN

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM