Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος χαρακτηρίστηκε ως βασική ύποπτη για κακοδιαχείριση και κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων όταν ήταν πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sonangol, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Αγκόλας.

 

Το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, που μετέδωσε την είδηση, επικαλείται τις δηλώσεις που έκανε ο γενικός εισαγγελέας της Αγκόλας Χέλντερ Πίτα Γκρος, σε συνέντευξη Τύπου στη Λουάντα. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

 

Η Ιζαμπέλ ντος Σάντος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές. Η δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που έκανε τεράστια περιουσία την εποχή που ήταν πρόεδρος της Αγκόλας ο πατέρας της, ο Ζοζέ Εντουάρντο Ντος Σάντος, αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πορτογαλική τράπεζα Eurobic ανακοίνωσε απόψε ότι η Ντος Σάντος, η μεγαλύτερη μέτοχός της, αποφάσισε να αποσυρθεί και η διαδικασία για την πώληση του μεριδίου της έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι αρχές της Αγκόλας πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της Ντος Σάντος στη χώρα, μετά τις καταγγελίες ότι η ίδια και ο σύζυγός της, Σιντίκα Ντοκόλο, μετέφεραν ποσό άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις κρατικές εταιρείες Sonangol και Sodiam σε εταιρείες των οποίων ήταν μέτοχοι. Ο Ντοκόλο διαψεύδει και αυτός τις κατηγορίες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters