Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν την άμεση διερεύνηση των στοιχείων που υποδεικνύουν χακάρισμα του κινητού του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Washington Post, Τζεφ Μπέζος, μετά από μήνυμα που φέρεται να εστάλη από τον προσωπικό λογαριασμό του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

 

Σε κοινή τους δήλωση, οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ, Αγκένς Καλαμάρ και Ντέιβιντ Κέι εξέφρασαν τη «σοβαρή τους ανησυχία» για τις πληροφορίες περί «ενδεχόμενης εμπλοκής του πρίγκιπα διαδόχου στην παρακολούθηση του κ.Μπέζος, σε μια προσπάθεια να επηρεάσει, αν όχι να φιμώσει, το ρεπορτάζ της Washington Post για τη Σαουδική Αραβία». 

 

Η ανακοίνωση έρχεται μετά την αποκάλυψη του Guardian, χθες Τρίτη, πως το κινητό τηλέφωνο του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο φέρεται να χακαρίστηκε το 2018, όταν δέχτηκε μήνυμα από τον λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.

 

Το κωδικοποιημένο μήνυμα πιστεύεται πως περιείχε αρχείο με κακόβουλο λογισμικό που εγκαταστάθηκε στο τηλέφωνο του Μπεζος και υπέκλεψε μεγάλα πακέτα δεδομένων, σύμφωνα με πηγές. Σύμφωνα με τον Guardian, παραμένει άγνωστο τι ακριβώς διέρρευσε και πώς χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες.

 

Η Καλαμάρ, αρμόδια του ΟΗΕ για την εξέταση εκτελέσεων και εξωδικαστικών δολοφονιών και ο Κέι, αρμόδιος του οργανισμού για την ελευθερία της έκφρασης, τόνισαν πως προσφάτως περιήλθε σε γνώση τους εγκληματολογική ανάλυση από το iPhone του Μπέζος, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται πως το τηλέφωνό του παραβιάστηκε, την 1 Μαΐου του 2018, μέσω ενός αρχείου MP4 που εστάλη από λογαριασμό WhatsApp που χρησιμοποιούσε προσωπικά ο πρίγκιπας αλ Σαλμάν.

 

«Η πληροφόρηση που έχουμε λάβει, υποδεικνύει πιθανή εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου στην παρακολούθηση του κ. Μπέζος, σε μία προσπάθεια να επηρεάσει, αν όχι να φιμώσει, το ρεπορτάζ της Washington Post για τη Σαουδική Αραβία. Tα στοιχεία ενισχύουν άλλες καταγγελίες που υποδεικνύουν σχέδιο στοχευμένης παρακολούθησης θεωρούμενων αντιπάλων και άλλων μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας για τις σαουδαραβικές αρχές, ντόπιων ή μη» αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

 

«Αυτές οι καταγγελίες σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη αξιολόγηση των κατηγοριών περί εμπλοκής του πρίγκιπα διαδόχου στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Ουάσινγκτον Ποστ, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018» τονίζουν οι ίδιοι και καταλήγουν: «Το καταγγελλόμενο χακάρισμα του κινητού του κ. Μπέζος, και άλλων, απαιτεί άμεση διερεύνηση από τις αμερικανικές και τις σχετιζόμενες Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης της συνεχιζόμενης, πολυετούς, άμεσης και προσωπικής εμπλοκής του πρίγκιπα διαδόχου στην προσπάθεια να στοχεύσει όσους θεωρεί αντιπάλους».

 

 

Με πληροφορίες από Guardian