Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ Facebook Twitter
1

«Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.

Απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προκλητικό βήμα που θα δημιουργήσει εντάσεις στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις πληροφορίες που αφορούν τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων αποστολής του 'Γιαβούζ' νότια της Λεμεσού. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του εκπροσώπου αναγνωρίζει ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου».

Ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στη περιοχή.

«Καλούμε όλα τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο (για τη θάλασσα). Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθεί τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να στηρίζει τη προοπτική μιας ισομερούς λύσης για τον καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Διάβασα το άρθρο αυτό, έχοντας μόλις καταχωρίσει σχετικό σχόλιο στο άρθρο https://www.lifo.gr/now/world/267200/tsavoysogloy-apo-ntavos-i-ellada-den-einai-paiktis-sti-livyi#commentsΚαταλήγω λοιπόν, ότι μπορούμε να προσβάλλουμε στα διεθνή δικαστήρια ως παράνομες τις διενεργούμενες γεωτρήσεις από το "Γιαβούζ".ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ;