Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό

Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Τουρκία μπλόκαρε σήμερα αίτημα της Κύπρου να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κύπρος, αναφέρεται, ήταν μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού χωρών που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στην πρώτη συνεδρίαση του έτους του 65μελούς φόρουμ, που εδρεύει στη Γενεύη. Με μια εξαίρεση, όλα τα αιτήματα έλαβαν την απαραίτητη συναίνεση των μελών, αναφέρεται. Όταν όμως εγέρθηκε το αίτημα της Λευκωσίας, εκπρόσωπος της Τουρκίας ζήτησε και έλαβε τον λόγο. Όπως είπε, στο παρελθόν η Άγκυρα απέφυγε να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Κύπρου, εκφράζοντας απλά τη δυσαρέσκειά της μέσω επιστολής κατά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίασης. Όμως αυτό έχει αλλάξει, είπε, προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα φέτος».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση αυτή της Τουρκίας. «Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να εμποδίσει την Κύπρο από το να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης» είπε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Διάσκεψη, Ρόμπερτ Γουντ, προτρέποντας την Τουρκία να επανεξετάσει την στάση της. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντίρρηση της Τουρκίας σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης, τη στιγμή που η Άγκυρα επεκτείνει τις διεκδικήσεις της σε μια μεγάλη περιοχή, πλούσια σε υδρογονάνθρακες, που η Κύπρος λέει ότι περιλαμβάνει τα χωρικά της ύδατα.

Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία σχεδιάζουν έναν φιλόδοξο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο, μήκους 2.000 χλμ, για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά την εχθρική στάση που τηρεί η Τουρκία έναντι της συμφωνίας. Λέει ακόμη ότι η Κύπρος συντάσσεται με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, καταδικάζοντας τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και τη στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση της Λιβύης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, όπου η Άγκυρα έχει αναλάβει διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η Άγκυρα θεωρεί την Κύπρο ως τον αδύναμο κρίκο της περιφερειακής συμμαχίας που παρεμβάλλεται στις φιλοδοξίες της Άγκυρας, λέει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό είναι ένα πολυμερές φόρουμ για τον αφοπλισμό που συνέρχεται τρεις φορές ετησίως στη Γενεύη, διαπραγματεύεται συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό και επικεντρώνεται στην κατάπαυση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Φαρατζ για μαζικές απελάσεις και έξοδο από τη Σύμβαση της Γενεύης

Διεθνή / Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο Φαρατζ για μαζικές απελάσεις και έξοδο από τη Σύμβαση της Γενεύης

Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ σχεδιάζει μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο και αποχώρηση από διεθνείς συνθήκες όπως η ΕΣΔΑ και η Σύμβαση της Γενεύης, πυροδοτώντας διεθνείς αντιδράσεις και πολιτικές αναταράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Δασμοί 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ 50% στις εισαγωγές από την Ινδία – Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος με Ρωσία στο παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς 50% στις περισσότερες εισαγωγές από την Ινδία, τιμωρώντας το Νέο Δελχί για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - Σοκ για την ινδική οικονομία, κίνδυνοι για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Ο Τραμπ «ξέχασε πως την μισεί» και της ευχήθηκε για τον γάμο της με τον Τράβις Κέλσι

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Τέιλορ Σουίφτ «woke τραγουδίστρια» και τώρα, ξαφνικά υποστηρίζει την σχέση της, σχολιάζει το Roling Stone
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη Γενοκτονία Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Οθωμανούς

Για πρώτη φορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναγνώρισε δημόσια τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων - Η δήλωση φέρνει στο προσκήνιο ένα ζήτημα που το Ισραήλ απέφευγε επί δεκαετίες
LIFO NEWSROOM
Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM