Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός: Τίποτα δεν έχετε κάνει για την κλιματική κρίση

Γκρέτα Τούνμπεργκ στο Νταβός: Τίποτα δεν έχετε κάνει για την κλιματική κρίση Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργ μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, μιλώντας στο Νταβός, για μία ακόμη φορά κατακεραύνωσε παγκόσμιους ηγέτες και επιχειρηματικούς ομίλους, κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν κάνει ακόμη τίποτα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


«Πριν από ένα χρόνο ήρθα στο Νταβός και σας είπα ότι το σπίτι μας καίγεται. Ήθελα να πανικοβληθείτε. Με έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να λέω στον κόσμο να πανικοβληθεί για την κλιματική κρίση. Αλλά μην ανησυχείτε, το έχω ξανακάνει», είπε η έφηβη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, ξεκινώντας την ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.


«Και για την ιστορία, όταν τα παιδιά σας λένε να πανικοβληθείτε, δεν σας λέμε να συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», συμπλήρωσε η Τούνμπεργκ με νόημα. «Δεν σας λέμε να βασιστείτε σε τεχνολογίες που δεν υπάρχουν ακόμη και ίσως να μην υπάρξουν ποτέ. Δεν σας ζητάμε να παραποιήσετε τους αριθμούς, ούτε να ισοβαθμήσετε τις εκπομπές ρύπων πληρώνοντας κάποιον να φυτέψει δέντρα στην Αφρική, ενώ αποψιλώνεται ο Αμαζόνιος», είπε η νεαρή ακτιβίστρια, τονίζοντας ότι μπορεί οι δενδροφυτεύσεις να είναι καλές, αλλά δεν αρκούν.

 


«Δεν πρέπει να μειώσουμε τους ρύπους. Πρέπει να σταματήσουν!», τόνισε η Τούνμπεργκ, που σε άλλο σημείο της ομιλίας της κάλεσε εταιρείες, οργανισμούς και κυβερνήσεις να σταματήσουν όλες τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Η αποδέσμευση από αυτά, πρέπει να γίνει άμεσα, υπογράμμισε. «Δεν θέλουμε να γίνει μέχρι το 2050 ή το 2030. Ούτε καν το 2021. Θέλουμε να γίνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Μπορεί να πιστεύετε ότι είμαστε αφελείς, αλλά αν δεν το κάνετε, πρέπει να εξηγήσετε στα παιδιά σας γιατί εγκαταλείψατε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και εν γνώσει σας δημιουργήσατε μια κλιματική κρίση», συνέχισε την ομιλία της η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Το σπίτι μας ακόμη καίγεται. Η αδράνειά σας τροφοδοτεί τις φλόγες κάθε ώρα. Και σας ζητάμε να ενεργήσετε σαν να αγαπάτε τα παιδιά σας περισσότερο από κάθε τι άλλο», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι η γενιά της δεν θα μπορούσε να αδιαφορεί περισσότερο για τις κομματικές πολιτικές. «Από άποψη βιωσιμότητας, η αριστερά, η δεξιά και το κέντρο έχουν αποτύχει. Καμιά πολιτική ιδεολογία ή οικονομική δομή δεν έχει καταφέρει να σταματήσει την κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη και να δημιουργήσει έναν κόσμο με συνοχή και βιωσιμότητα. Γιατί ο κόσμος, σε περίπτωση που δεν το προσέξατε, ακόμη καίγεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM