Ξεκίνησε η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης

Ξεκίνησε η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης Facebook Twitter
Οι ηγέτες που μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (Φωτογραφία EPA)
0

Λίγο πριν από τις 16:00, ώρα Ελλάδας, ξεκίνησαν οι εργασίες της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Στη διάσκεψη μετέχουν 12 χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η διάσκεψη ξεκίνησε χωρίς τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Φαγέζ αλ Σάρατζ και δίχως τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι δύο τους αναμένεται να κληθούν αργότερα, εφόσον οι υπόλοιποι μετέχοντες θα έχουν συμφωνήσει στο τελικό ανακοινωθέν.

Τις προηγούμενες ώρες ήταν έντονες οι διεργασίες στο Βερολίνο για τη Λιβύη, ενώ κατ' ιδίαν συνάντηση είχαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα και η Άγκυρα έκαναν ένα πολύ καλό βήμα, όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες. Πρόσθεσε δε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χάφταρ πρέπει να τερματισθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Ερντογάν.

Το προσχέδιο της Διάσκεψης του Βερολίνου

Το ανακοινωθέν, που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, περιλαμβάνει 55 σημεία, τα οποία διαπραγματεύτηκε νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση με τους μετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, σύμφωνα με το Reuters. Στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος, καλούνται οι αντιμαχόμενες πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, έτσι ώστε να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι ένοπλες ομάδες θα πρέπει είτε να αφοπλιστούν, είτε να ενσωματωθούν σε κρατικές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης προτείνεται η ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Πάντως, το επίμαχο σημείο του προσχεδίου είναι οι αναφορές στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου Λιβύης (NOC). Σύμφωνα με τη γερμανική πρόταση η εταιρεία συνιστά τη «μοναδική ανεξάρτητη και νομιμοποιημένη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, της οποίας θα πρέπει να προστατευτούν οι εγκαταστάσεις.» Η δε χρήση των πετρελαϊκών αποθέματων από άλλες οργανώσεις και ένοπλες ομάδες καταγγέλεται. Αυτή η διατύπωση στρέφεται σαφώς ενάντια στον στρατάρχη Χάφταρ. Οι δυνάμεις του ελέγχουν σχεδόν το 80% του εδάφους της Λιβύης και συνεπώς ένα μεγάλο μέρος των πετρελαιοπηγών.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Βερολίνο 

Εξαιτίας της Διάσκεψης για τη Λιβύη έχει σημάνει συναγερμός στο Βερολίνο. Η αστυνομία έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν επιστρατευθεί περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί.

Επίσης, έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα μέτρα έχουν ληφθεί για τη φύλαξη πρεσβειών, αλλά και των ξενοδοχείων στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες από DW, ΑΠΕ, Reuters, TASS

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM