Η ΕΕ περικόπτει την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία κατά 75%, σύμφωνα με επιστολή του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ο Μπόρελ δικαιολόγησε τις περικοπές αναφέροντας ότι πρόκειται για απάντηση στην απόφαση της Τουρκίας να κάνει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, αλλά και να διενεργήσει μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.

 

Η Τουρκία τώρα θα λάβει μόνο 168 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 150 εκατ. θα δαπανηθούν για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Το υπόλοιπο ποσό προορίζεται για την αγροτική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ Funke Mediengruppe. Οι συγκεκριμένες περικοπές δεν επηρεάζουν τα 3,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

 

 

Η ΕΕ είχε ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία για πιθανές συνέπειες για τις παράνομες γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν είχε παρουσιάσει ένα πλαίσιο κυρώσεων «για ανθρώπους και εταιρείες που ευθύνονται ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο». Γεγονός που δεν πτόησε όμως την Άγκυρα, που ετοιμάζεται και για νέες γεωτρήσεις μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη

 

 

Με πληροφορίες από DW, AFP, dpa