Το εστιατόριο του φημισμένου Γάλλου σεφ, Πoλ Μποκίς έχασε την αξιολόγηση των τριών αστεριών Μισελέν, προκαλώντας την οργή του κόσμου της υψηλής μαγειρικής.

 

Το Auberge du Pont de Collonges, γνωστό απλώς ως Paul Bocuse, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της γαστρονομίας Λυών, ήταν το παλιότερο στον κόσμο εστιατόριο με τρία αστέρια Μισελέν, τα οποία διατηρούσε αδιαλείπτως από το 1965.

 

Σε μία σπάνια ενέργεια, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του Guide Michelin, Gwendal Poullennec, επισκέφτηκε το εστιατόριο την Πέμπτη για να ανακοινώσει την υποβάθμιση της αξιολόγησης, μετά από 55 χρόνια. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το εστιατόριο θα διαθέτει από εδώ και στο εξής δύο αστέρια Μισελέν καθώς «η ποιότητα του φαγητού δεν είναι πια στο επίπεδο των τριών».

 

Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή και απογοήτευση στην ομάδα του εστιατορίου, την οικογένεια του Μποκίς, αλλά και τους συναδέλφους του. Ο οργανισμός Βocuse d'Or organisation, ο διεθνής ετήσιος διαγωνισμός υψηλής μαγειρικής που ο ίδιος ο Μποκίς δημιούργησε, υποδέχτηκε τα νέα με μεγάλη θλίψη και εξέφρασε την «ακλόνητη στήριξή» του στους ιθύνοντες του εστιατορίου.

 

Το Auberge du Pont de Collonges ήταν το παλιότερο στον κόσμο εστιατόριο με τρία αστέρια Μισελέν, τα οποία διατηρούσε αδιαλείπτως από το 1965 - ΕΡΑ
Το Auberge du Pont de Collonges ήταν το παλιότερο στον κόσμο εστιατόριο με τρία αστέρια Μισελέν, τα οποία διατηρούσε αδιαλείπτως από το 1965 - ΕΡΑ

 

Ο σελέμπριτι σεφ Marc Veyrat που ειδικεύεται στη μοριακή γαστρονομία και προσφάτως είχε μηνύσει τον οδηγό Μισελέν για την απώλεια του δικού του τρίτου αστεριού, χαρακτήρισε την απόφαση «αξιοθρήνητη».

 

Ο κριτικός γεύσης Périco Légasse τόνισε στη γαλλική τηλεόραση πως ο οδηγός Μισελέν υπέπεσε σε ένα ανεπανόρθωτο σφάλμα, σε μία προσπάθεια να αναζητήσει την προσοχή των μίντια.

 

«Κατανοώ τα αισθήματα της ομάδας. Είναι μία δύσκολη, αλλά για το Μισελέν δίκαικη απόφαση» τόνισε από την πλευρά του ο Poullennec.

 

Τον αποκαλούσαν «Chef του αιώνα» και «Πάπα της γαστρονομίας». Εδώ με τον γιο του, Ζερόμ - ΕΡΑ
Τον αποκαλούσαν «Chef του αιώνα» και «Πάπα της γαστρονομίας». Εδώ με τον γιο του, Ζερόμ - ΕΡΑ

 

Σύμφωνα με τον οδηγό Μισελέν, τα εστιατόρια που τιμώνται με αστέρια πρέπει να πληρούν τέσσερα κριτήρια: Ποιότητα των υλικών, ειδημοσύνη του σεφ, αυθεντικότητα των πιάτων και συνέπεια στο χρόνο.

 

Ο «Μεσιέ Πωλ» όπως ήταν γνωστός ο Μποκίς, πέθανε το 2018 σε ηλικία 91 ετών από πάρκινσον. Τον αποκαλούσαν «Chef του αιώνα» και «Πάπα της γαστρονομίας» καθώς έδωσε στη γαλλική γαστρονομία την πρώτη θέση στην παγκόσμια μαγειρική ενώ ανέδειξε την έννοια του «σελέμπριτι σεφ» με την πληθωρική προσωπικότητά του.

 

 

Με πληροφορίες από Guardian/BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr