Αυστραλία: Ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν 5.000 καμήλες για να «προστατεύσουν τα αποθέματα νερού»

Αυστραλία: Ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν 5.000 καμήλες για να «προστατεύσουν τα αποθέματα νερού» Facebook Twitter
EPA
0

Ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν περισσότερες από 5.000 άγριες δρομάδες καμήλες στην Αυστραλία, που μαστίζεται από πυρκαγιές. 

Η μαζική θανάτωση έγινε από ελικόπτερα, σε μια εκστρατεία των αρχών για να «διαφυλάξουν τα αποθέματα νερού και να εξαλείψουν τις απειλές που εγκυμονούν αυτά τα ζώα, για τον ανθρώπινο πληθυσμό, εν μέσω ανεξέλεγκτων πυρκαγιών και ξηρασίας. Φιλοζωικές οργανώσεις και απλοί πολίτες διαμαρτύρονται για την σφαγή. 

Αξιωματούχοι της Δυτικής Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι «πολύ μεγάλες» ομάδες καμηλών, που αναζητούσαν νερό και τροφή, πλησίαζαν ολοένα και περισσότερο κατοικημένες περιοχές, απειλώντας τα αποθέματα νερού των χωριών. Για την μαζική εξόντωση των ζώων, είπαν ακόμη ότι οι καμήλες ήταν πιθανό να προκαλέσουν ζημιές και αποτελούσαν δυνητικό κίνδυνο για τους κατοίκους. 

Το 2019 ήταν για την Αυστραλία η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, κάτι που προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές, οι οποίες μαίνονται επί μήνες, αλλά και λειψυδρία σε πολλές περιοχές. Η εκστρατεία εξόντωσης των καμηλών διήρκησε πέντε ημέρες και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, διευκρίνισε ο Ρίτσαρντ Κινγκ, επικεφαλής μιας περιοχής που διαχειρίζονται οι αυτόχθονες στο βορειοδυτικό άκρο της Δυτικής Αυστραλίας, όπου ζουν περίπου 2.300 άνθρωποι.

«Κατανοούμε τις ανησυχίες των υπερμάχων των δικαιωμάτων των ζώων, όμως υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής των μη ενδημικών άγριων ζώων σε μια από τις πιο άνυδρες και απομακρυσμένες περιοχές της Γης», εξήγησε. «Ως διαχειριστές της περιοχής αυτής πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα βλαπτικό είδος προκειμένου να προστατεύσουμε τα πολύτιμα αποθέματα νερού προς όφελος του τοπικού πληθυσμού, όπως και τη ζωή όλων, περιλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και την τοπική χλωρίδα και πανίδα», τόνισε ο Κινγκ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αποδυναμωμένες καμήλες συχνά εντοπίζονταν παγιδευμένες σε πηγάδια, όπου πολλές φορές και πέθαιναν, μολύνοντας τα αποθέματα νερού που είναι πολύτιμα για τον τοπικό πληθυσμό, όπως και την άγρια πανίδα. «Η ξηρασία που διαρκεί, την οποία δεν είναι εύκολο να τη διαχειριστεί η τοπική πανίδα, προκαλεί καταστάσεις μεγάλου στρες για τις άγριες δρομάδες», σημείωσε.

Οι δρομάδες μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1840 στην Αυστραλία από αποίκους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν για τις εξερευνήσεις τους ή για να μεταφέρουν προϊόντα και αγαθά, πριν την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου. Περίπου 20.000 καμήλες είχαν εισαχθεί από την Ινδία σε διάστημα 60 ετών.

Εκμεταλλευόμενες την ελευθερία και χωρίς να απειλούνται από άλλα ζώα, οι καμήλες αναπαράχθηκαν, όμως θεωρείται ότι μολύνουν τις πηγές νερού και ότι θέτουν σε κίνδυνο ευάλωτες περιοχές καθώς και τη γηγενή χλωρίδα και πανίδα.

Η Αυστραλία είναι πλέον η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως άγριων δρομάδων, με κάποιες επίσημες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έως και ένα εκατομμύριο καμήλες στις ερημικές περιοχές στο κέντρο της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM