Συντριβή Boeing στο Ιράν: Άγνωστη η αιτία της πτώσης - Είχε περάσει έλεγχο πριν δύο ημέρες

Συντριβή Boeing στο Ιράν: Άγνωστη η αιτία της πτώσης - Είχε περάσει έλεγχο πριν δύο ημέρες Facebook Twitter
EPA
0

Τα δύο μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροπλάνου που συνετρίβη σήμερα έξω στο Ιράν, βρέθηκαν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, ενώ μυστήριο καλύπτει τα αίτια της τραγωδίας με 176 νεκρούς. 

Ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μαύρα κουτιά είναι κατεστραμμένα, αλλά θεωρείται ότι τα δεδομένα τους θα μπορούν μολαταύτα να ανακτηθούν, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τα παραδώσει στους Αμερικανούς. Το Boeing 737 της αεροπορικής εταιρείας Ukraine International Airlines (UIA) συνετρίβη σήμερα τα ξημερώματα σκοτώνοντας και τους 176 επιβαίνοντες λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης Ιμάμης Χομεϊνί. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία του δυστυχήματος, που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση ιρανικού πυραύλου εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αλέξι Χόντσαρουκ, ερωτηθείς αν το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από πύραυλο, ζήτησε να μην γίνονται εικασίες αν δεν διακριβωθούν επισήμως τα αίτια του δυστυχήματος. Ανάλογη δήλωση έκανε νωρίτερα και ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η Ουκρανία απαγόρευσε τις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών της από τον εναέριο χώρο του Ιράν από τις 9 Ιανουαρίου. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ: «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά σε περαιτέρω ενέργειες των ερευνητικών μας ομάδων για να διακριβώσουμε την αιτία του φρικτού αυτού αεροπορικού δυστυχήματος», έγραψε στο Twitter.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται το ιρανικό δίκτυο Mehr, η Τεχεράνη αρνείται να δώσει τα μαύρα κουτιά στην κατασκευάστρια Boeing. O επικεφαλής του οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, Ali Abedzadeh, είπε ότι δεν είναι σίγουρο σε ποια χώρα θα σταλούν τα μαύρα κουτιά ώστε να αναλυθούν τα δεδομένα. 

Απέσυρε την ανακοίνωση περί βλάβης η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ιράν 

Πριν από λίγο η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν απέσυρε την αρχική της αναφορά περί προβλήματος στον κινητήρα που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια και ότι τα αρχικά σχόλια ήταν ανεπίσημα. Σύμφωνα πάντως με τις Διεθνείς Ουκρανικές Αερογραμμές, αυτό ήταν το πρώτο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα με αεροσκάφος της και το Boeing 737-800, ένα από τα καλύτερα του στόλου της, κυβερνούσαν έμπειροι πιλότοι.

Αλλά και η γαλλοαμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων CFM χαρακτήρισε πρώιμη όποια εικασία σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος. «Επί του παρόντος δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Όποιες εικασίες που αφορούν τα αίτια είναι πρώιμες», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, της οποίας συνιδιοκτήτριες είναι η General Electric και η Safran.

«Πριν δύο μέρες ο έλεγχος του αεροσκάφους», λέει η UIA

Η Ουκρανία σύστησε μια επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ η UIA ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος ήταν σε καλή κατάσταση, είχε περάσει πριν από δύο μέρες από τον τακτικό έλεγχο και ότι πραγματοποιεί όλες τις ενέργειες για να διακριβώσει τι συνέβη. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και πετάει από το αεροδρόμιο του Κιέβου Μπόρισπιλ. Τα αεροπλάνα της ζημιογόνας, ιδιωτικής αυτής αεροπορικής εταιρείας έχουν στο παρελθόν παρουσιάσει τεχνικά προβλήματα εν πτήσει, αλλά ποτέ δεν είχε σημειωθεί συντριβή. Το μοιραίο αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2016 και η εταιρεία το είχε προμηθευτεί απευθείας από την Boeing, είπαν αξιωματούχοι.

Στην ιστοσελίδα της η UIA αναφέρει ότι έχει λάβει το IOSA, το πιστοποιητικό λειτουργικής ασφάλειας της IATA (της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών), γεγονός που σημαίνει ότι το επίπεδο ασφαλείας και λειτουργικότητάς της συνάδει πλήρως με της διεθνείς απαιτήσεις. Η εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί διεθνείς πτήσεις και πτήσεις εσωτερικού, διαθέτει έναν στόλο 42 αεροπλάνων που αποτελείται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, από διάφορους τύπους Boeing, περιλαμβανομένων των 737-800 και 737-900 καθώς και αεροσκάφη Embraer.

Τον περασμένο χρόνο αναγκάστηκε να μειώσει τα δρομολόγιά της εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Η UIA βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του στόλου της και έχει παραγγείλει τρία Boeing 737 MAX, τα οποία ακόμη δεν έχει παραλάβει εξαιτίας της ανησυχίας ως προς την ασφάλειά τους.

Διακοπές πτήσεων στους εναέριους χώρους του Ιράν και του Ιράκ 

Πολλές αεροπορικές εταιρείες διακόπτουν τις πτήσεις στους εναέριους χώρους του Ιράν και του Ιράκ μετά την έκδοση απαγόρευσης κυκλοφορίας των αμερικανικών αεροσκαφών στην ευρύτερη περιοχή από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), συνεπεία των ιρανικών πυραυλικών πληγμάτων κατά τουλάχιστον δύο βάσεων που στεγάζουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Στην απαγόρευση που εξέδωσε η FAA περιλαμβάνεται επίσης ο Κόλπος του Ομάν και τα ύδατα ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία. Αν και η απαγόρευση της FAA δεν τις δεσμεύει, πολλές μη αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και οι εθνικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας λαμβάνουν σοβαρά υπ΄όψιν τις οδηγίες της αμερικανικής υπηρεσίας. Η αεροπορική εταιρεία Air France διακόπτει μέχρι νεοτέρας «τις πτήσεις στον ιρακινό και τον ιρανικό εναέριο χώρο», λίγες ώρες μετά τις ιρανικές επιθέσεις.

«Για προληπτικούς λόγους και μετά την ανακοίνωση των εν εξελίξει αεροπορικών πληγμάτων, η Air France αποφάσισε να διακόψει μέχρι νεοτέρας κάθε πτήση στους εναέριους χώρους του Ιράκ και του Ιράν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει «μέχρι νεοτέρας» τις πτήσεις επάνω από το Ιράν και το Ιράκ. Η εταιρεία ματαίωσε σημερινή πτήση Φρανκφούρτη-Τεχεράνη. Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia συμβούλεψε τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τις πτήσεις στους εναέριους χώρους του Ιράν, Ιράκ, του Κόλπου, και του Κόλπου του Ομάν, εξαιτίας «των πληροφοριών για την ύπαρξη κινδύνων για τις πτήσεις της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας».

Η Air Canada τροποποίησε τις διαδρομές των αεροσκαφών της, η Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της θα αποφύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο, η Malaysia Airlines, το αεροσκάφος της οποία κατερρίφθη από πύραυλο επάνω από την ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι δεν χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο του Ιράκ και πλέον θα αποφύγει και τον ιρανικό εναέριο χώρο, ενώ και η αυστραλιανή Qantas Airways ανακοίνωσε ότι αναπρογραμματίζει τις διαδρομές της για να αποφύγει τις πτήσεις επάνω από τις δύο χώρες.

Οι Korean Air Lines και Thai Airways ανακοίνωσαν ότι απέφευγαν τους εναέριους χώρους του Ιράν και του Ιράκ πριν από την κρίση. Διεθνής αεροπορική επιτροπή ενεργοποιήθηκε για τον συντονισμό και την επικοινωνία μετά αεροπορικών εταιρειών και χωρών, ανακοίνωσε χθες η IATA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM