Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σίδνεϊ και η Νέα Νότια Ουαλία

Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σίδνεϊ και η Νέα Νότια Ουαλία Facebook Twitter
EPA
0

Οι αρχές της Αυστραλίας κήρυξαν επίσημα σήμερα Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για επτά ημέρες στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, καθώς οι θερμοκρασίες-ρεκόρ ευνοούν την εξάπλωση των γιγαντιαίων πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται.

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της ανατολικής αυτής Πολιτείας του νησιού-ηπείρου, η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, επικαλέστηκε τις «καταστροφικές μετεωρολογικές συνθήκες» για τη λήψη του μέτρου αυτού. Περίπου εκατό πυρκαγιές κατακαίνε εκτάσεις εδώ κι εβδομάδες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές είναι ανεξέλεγκτες. Οι φωτιές έχουν δημιουργήσει νέος τοξικού καπνού που έχει καλύψει το Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Τριάντα εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν απανθρακωθεί σε όλη τη χώρα και έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εκατοντάδες πυρκαγιές των τελευταίων μηνών σε σχεδόν όλη την επικράτεια της Αυστραλίας. Η εκδήλωση πυρκαγιών δεν είναι ασυνήθιστη στην Αυστραλία το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όμως φέτος το πρόβλημα ενέσκηψε πολύ νωρίς και είναι εξαιρετικά εκτεταμένο.

Ερευνητές προειδοποιούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές ακόμα περισσότερο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ