Επεισόδιο με τουρκικό πολεμικό πλοίο που εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό από την κυπριακή ΑΟΖ, προ δύο εβδομάδων, επιτείνει το κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εκδίωξε το ισραηλινό ερευνητικό σκάφος «Bat Galim», το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν εντός κυπριακής ΑΟΖ - μετά από σχετική άδεια των κυπριακών Αρχών.

 

Επάνω στο ωκεανογραφικό πλοίο επέβαιναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, καθώς και ένας Κύπριος γεωλόγος, στο πλαίσιο υποθαλάσσιων ερευνών για τον αγωγό EastMed.

 

Το τουρκικό πλοίο εξέπεμψε σήμα, αιτούμενο την άμεση απομάκρυνση του ερευνητικού με το επιχείρημα πως βρισκόταν «εντός της τουρκικής ΑΟΖ».

 

«Η Τουρκία δεν διαθέτει δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου όπου εργάζονταν οι ερευνητές, ωστόσο, το ναυτικό της της αξίωσε από το Bat Balim να μετακινηθεί προς Νότο» ανέφερε χαρακτηριστικά το ισρηλινό Channel 13.

 

Παρότι το επεισόδιο επιβεβαίωσε και το αρμόδιο υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Νερού του Ισραήλ, οι ισραηλινές αρχές δεν προχώρησαν σε διάβημα ούτε απέστειλαν κάποιου είδους βοήθεια στο σκάφος τους.

 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Πέμπτη είχε καλέσει τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα για να τον ενημερώσει πως τα ισραηλινά ενεργειακά σχέδια σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, απαιτούσαν την έγκριση της Τουρκίας.

 

Το επεισόδιο σημειώνεται μερικές εβδομάδες μετά την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr