Το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, επανέφερε η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον, που δηλώνει ότι θέλει νέο δημοψήφισμα μετά την ευρεία νίκη του κόμματός της στις χθεσινές εκλογές.

 

Το SNP εξασφάλισε 48 από τις συνολικά 59 σκωτσέζικες έδρες και η Στέρντζον μίλησε για «στιγμή ορόσημο» και νέα προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης. «Το μέλλον που επιθυμεί η πλειοψηφία στη Σκωτία είναι διαφορετικό από εκείνο που διάλεξε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «δεν έχει καμία εντολή να βγάλει τη Σκωτία εκτός ΕΕ».

 

«Ο λαός της Σκωτίας μίλησε, τώρα είναι ώρα να αποφασίσουμε για το δικό μας μέλλον», είπε χαρακτηριστικά η ηγέτιδα του SNP και πρώτη υπουργός της Σκωτίας, που δεσμεύτηκε να δρομολογήσει την προσπάθεια, από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα, ώστε να επιτραπεί στην αποκεντρωμένη, τοπική κυβέρνηση να διεξαγάγει δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, όπως είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2014.

 

«Θα είμαι ξεκάθαρη προς τον πρωθυπουργό: Αυτό δεν είναι απλά ένα αίτημα που υποβάλω εγώ ή το SNP. Είναι το δικαίωμα του λαού της Σκωτίας και εσείς, ως ηγέτης ενός ηττημένου κόμματος στη Σκωτία, δεν έχετε δικαίωμα να σταθείτε εμπόδιο», κατέληξε η Νίκολα Στέρτζον, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι, παρά τις διακηρύξεις της, η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος επαφίεται στην κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο.