Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της. 

 

Μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι πλέον η Άγκυρα και η Τρίπολη μπορούν να ξεκινήσουν κοινές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης στην ανατολική Μεσόγειο, μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για τα θαλάσσια σύνορα. Ο ίδιος χαρακτήρισε σκανδαλώδη την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα και προανήγγειλε την αγορά ενός ακόμα γεωτρύπανου, ώστε να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα. 

 

«Οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και το Ισραήλ δεν μπορούν να δημιουργήσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Τουρκία «θα μπορεί να κάνει έρευνες στην ΑΟΖ». «Αλλοι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία, στη συμφωνία με τη Λιβύη».

 

Η Αθήνα ετοιμάζει επιστολές για τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας

 

Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές αποκάλυπταν στο LiFO.gr ότι η Ελλάδα ετοιμάζει δύο επιστολές που θα στείλει μέσα στις επόμενες ώρες στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως μεταφέρουν οι ίδιες, ασφαλέστατες πηγές, η Αθήνα θα παρουσιάσει αναλυτικά τα επιχειρήματά της που απαντούν στις ανυπόστατες τουρκικές θέσεις των τελευταίων ημερών «με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας». 

 

Κομισιόν: Μπορεί να προκληθούν προβλήματα σε ελληνικά νησιά

 

Λίγο νωρίτερα, τη «σοβαρή ανησυχία» της για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης εξέφραζε η Κομισιόν, δια στόματος του αντιπροέδρου της και ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν. «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, εκτιμώντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».