Μαλαισία: Κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 27 χρόνια - Ένα βρέφος σε μηχανική υποστήριξη

Μαλαισία: Κρούσμα πολιομυελίτιδας μετά από 27 χρόνια - Ένα βρέφος σε μηχανική υποστήριξη Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Μαλαισία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας έπειτα από 27 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές προσθέτοντας ότι ο ασθενής είναι ένα βρέφος τριών μηνών στη Νήσο Βόρνεο.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της χώρας Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ είπε ότι το βρέφος από το Τουαράν, στο ανατολικό κρατίδιο Σαμπάχ, εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας έπειτα από υψηλό πυρετό και μυϊκή ατονία που εμφάνισε. «Ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία σε έναν απομονωμένο θάλαμο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, αλλά χρειάζεται μηχανική υποστήριξη για να αναπνέει», είπε ο Χισάμ προσθέτοντας ότι το βρέφος διαγνώστηκε την Παρασκευή.

Η πολιομυελίτιδα είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος, η οποία δεν έχει θεραπεία και μπορεί μόνο να προληφθεί με αρκετές δόσεις από ενέσιμα και δια στόματος εμβόλια. Επηρεάζει το νευρικό σύστημα και την σπονδυλική στήλη και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η παγκόσμια κοινότητα έχει κάνει πολλά βήματα στη μάχη κατά της νόσου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τον περασμένο χρόνο μόνο 33 κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν παγκοσμίως.

Η Μαλαισία ανακηρύχθηκε απαλλαγμένη από τη νόσο το 2000 με το τελευταίο κρούσμα στη χώρα να έχει καταγραφεί το 1992. Η διάγνωση του βρέφους στο Βόρνεο έρχεται μετά το περιστατικό στις Φιλιππίνες, που μοιράζονται ένα στενό θαλάσσιο σύνορο με το Σαμπάχ, οι οποίες κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Ο Νουρ Χισάμ είπε ότι τα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως το βρέφος στη Μαλαισία έχει μολυνθεί από ένα στέλεχος με κοινή γενετική σύνδεση με τον ιό που ανιχνεύτηκε στις Φιλιππίνες.

Ο ειδικός στη δημόσια υγεία Τ. Τζαγιαμπαλάν δήλωσε στο AFP ότι δεν τον εκπλήσσει η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας καθώς στη Μαλαισία δεν είναι υποχρεωτική η ανοσοποίηση. «Το πρώτο κρούσμα είναι πιθανόν η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα μιας αυξανόμενης τάσης», προειδοποίησε. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων που αρνούνται να εμβολιαστούν λόγω παραπληροφόρησης.

Τα τελευταία χρόνια η Μαλαισία έχει καταγράψει έναν αριθμό θανάτων παιδιών από διφθερίτιδα επειδή ήταν ανεμβολίαστα ενώ πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να αποφευχθεί με τον εμβολιασμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM