Σε παράλυση το Χονγκ Κονγκ - Οι Αρχές κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι έριξαν βέλη

Σε παράλυση το Χονγκ Κονγκ - Οι Αρχές κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι έριξαν βέλη Facebook Twitter
EPA
0

Σε παράλυση παραμένει το Χονγκ Κονγκ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα από τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές, τους οποίους η αστυνομία κατηγορεί ότι έριξαν βέλη εναντίον της.


Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες διαδηλώσεων το κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία υιοθέτησε αυτή την εβδομάδα νέα τακτική, τη λεγόμενη «γενικευμένη κινητοποίηση». Συνίσταται στην αύξηση των δράσεων μικρής έκτασης, τις οποίες διεξάγουν μικρές ομάδες, κυρίως φοιτητών, με στόχο να εξαντλήσουν την αστυνομία.

Σήμερα το πρωί βασικές οδικές αρτηρίες του Χονγκ Κονγκ είχαν κλείσει από οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές με μπαμπού, τούβλα και διάφορα αντικείμενα. Μία από τις τρεις σήραγγες που περνούν από το λιμάνι της πόλης ήταν κλειστή για την κυκλοφορία, όπως και πολλοί σταθμοί του μετρό αλλά και γραμμές των λεωφορείων, προκαλώντας γενικευμένη παράλυση στην πόλη των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Σχολεία και πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά σήμερα και τα νοσοκομεία ανέβαλαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις. Πολλά καταστήματα επίσης δεν άνοιξαν.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει ζητήσει από τους εργοδότες να είναι επιεικείς απέναντι στους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους εξαιτίας των προβλημάτων στην κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της πόλης. 

Η πρώην βρετανική αποικία ζει από τον Ιούνιο τη χειρότερη πολιτική της κρίση από το 1997 οπότε επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας. Και η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών πέφτει πάνω στην αδιαλλαξία των αρχών του Χονγκ Κονγκ και της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να τονίζουν ότι δεν θα υποκύψουν στην πίεση του δρόμου. Από την αρχή της εβδομάδες οι σκηνές βίας έχουν ενταθεί σε ολόκληρη την πόλη, δοκιμάζοντας την αντοχή της αστυνομίας και επηρεάζοντας τη λειτουργία του μετρό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 70 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο χθες Τετάρτη, εκ των οποίων οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσά τους ένας 70χρονος άνδρας ο οποίος δέχθηκε ένα τούβλο στο κεφάλι την ώρα που προσπαθούσε να ανοίξει έναν δρόμο. Εξάλλου η αστυνομία έκανε σήμερα το πρωί χρήση δακρυγόνων κοντά στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές.

Σε μήνυμά της στο Facebook η αστυνομία κατηγόρησε τους «ταραξίες» ότι έριξαν «βέλη εναντίον πολλών αστυνομικών που πραγματοποιούσαν περιπολία» κοντά στο πανεπιστήμιο αυτό. Οι φοιτητές έχουν αναπτύξει νέα όπλα εναντίον της αστυνομίας, κυρίως αυτοσχέδιους καταπέλτες, βέλη και τόξα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM