Στα χέρια της Τουρκίας η αδελφή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

Στα χέρια της Τουρκίας η αδελφή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Τουρκίας αιχμαλώτισαν την 65χρονη αδελφή του πρώην ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι ανακρίνονται η ίδια, ο σύζυγός της και μια νύφη της.

Η σύλληψή τους έγινε χθες Δευτέρα στην πόλη Άζαζ της βόρειας Συρίας.

«Η Ρασμίγια Αουάντ αιχμαλωτίστηκε σε επιδρομή σε κοντέινερ κοντά στην Άζαζ», πόλη κοντά στα σύνορα που έχουν κυριεύσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εξήγησε ο αξιωματούχος. «Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε μεγάλο όγκο πληροφοριών από την αδελφή του Μπαγκντάντι για τα ενδότερα του ΙΚ», συνέχισε ο αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι όταν συνελήφθη, η αδελφή του ηγέτη των τζιχαντιστών συνοδευόταν από πέντε παιδιά.

Στα χέρια της Τουρκίας η αδελφή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι Facebook Twitter
Η νύφη της αδελφής του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στα αριστερά, η Ρασμίγια Αουάντ στα δεξιά και ο σύζυγός της στο κέντρο σε φωτογραφία που δημοσίευσε η Daily Sabbah

Ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από ανεξάρτητες πηγές για την αδελφή του Μπαγκντάντι. Το Reuters σημείωσε ότι δεν έχει τρόπο να επαληθεύσει εάν πράγματι το πρόσωπο που συνελήφθη είναι αυτή.

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν παγιδεύτηκε σε στοά κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Το ΙΚ, με ηχητικό μήνυμα που διένειμε την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαίωσε τον θάνατό του και ορκίστηκε να εκδικηθεί τις ΗΠΑ.

Ο Μπαγκντάντι, ιρακινός θεολόγος, βγήκε από την αφάνεια κι έγινε ηγέτης της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης πριν αυτοανακηρυχθεί «χαλίφης» όλων των μουσουλμάνων. Το ΙΚ κατείχε μεγάλο μέρος της επικράτειας τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ από το 2014 ως το 2017, πριν το «χαλιφάτο» του καταρρεύσει δεχόμενο επίθεση από πολλές πλευρές, τόσο από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία, όσο και από τον αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, στον οποίο πρωτοστάτησαν οι Κούρδοι του Ιράκ καθώς και της Συρίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι ο διάδοχος του Μπαγκντάντι είναι ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κοραΐσι. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία γι' αυτόν.

Πολλοί ηγέτες σε διεθνές επίπεδο εξέφρασαν ικανοποίηση για τον θάνατο του Μπαγκντάντι, ωστόσο — όπως και αρκετοί ειδικοί — τόνισαν ταυτόχρονα ότι η τζιχαντιστική οργάνωση της οποίας ηγείτο, που διέπραξε σωρεία ωμοτήτων σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων και προκάλεσε φρίκη και τρόμο στους περισσότερους μουσουλμάνους, παραμένει απειλή, στη Συρία και πέραν αυτής.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την playlist που ακούει το πλήρωμα του Artemis II στο ταξίδι προς τη Σελήνη

Διεθνή / Η NASA μοιράστηκε την playlist του Artemis II για το ταξίδι στη Σελήνη

Από το Pink Pony Club της Τσάπελ Ρόαν μέχρι το Under Pressure των Queen και David Bowie, η NASA μοιράστηκε τα τραγούδια που έχουν επιλέξει οι αστροναύτες του Artemis II για τα πρωινά τους ξυπνήματα στο διάστημα. Η λίστα συνδέεται με μια παράδοση που ξεκινά από την εποχή του Apollo
THE LIFO TEAM