Σεισμός

Παρέμβαση Γκορμπαρτσόφ: «Ο κόσμος είναι σε κολοσσιαίο κίνδυνο»

Παρέμβαση Γκορμπαρτσόφ: «Ο κόσμος είναι σε κολοσσιαίο κίνδυνο» Facebook Twitter
1

Με μια ακόμη παρέμβασή του, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης που προσπάθησε να μετριάσει τις εντάσεις με τη Δύση, προειδοποίησε για έναν τεράστιο κίνδυνο μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ «όσο υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής».

«Όλα τα έθνη πρέπει να δηλώσουν ότι τα πυρηνικά όπλα πρέπει να καταστραφούν», δήλωσε ο 88χρονος Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το BBC. «Αυτό πρέπει να γίνει για να σώσουμε τον εαυτό μας και τον πλανήτη μας». «Όσο υπάρχουν τέτοια όπλα ο κίνδυνος είναι κολοσσιαίος», τόνισε.

Ο Γκορμπατσόφ προειδοποιεί εδώ και πολλά χρόνια εναντίον των πυρηνικών όπλων και πέρυσι αμφισβήτησε το σχέδιο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συνθήκη ΙΝF για τα πυρηνικά όπλα που υπέγραψε ο Γκορμπατσόφ με τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1987.

«Δεν καταλαβαίνουν πραγματικά την Ουάσιγκτον, σε τι μπορεί να οδηγήσει αυτό..,» δήλωσε ο Γκορμπατσόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax News. «Όλες οι συμφωνίες που αποσκοπούν στον πυρηνικό αφοπλισμό και τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων πρέπει να διατηρηθούν, για χάρη της διατήρησης της ζωής στη γη», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ ο οποίος επαναλάβει αυτό το μήνυμα την Κυριακή.

«Σε διάφορα μέρη, υπάρχουν αψιμαχίες, υπάρχουν πυροβολισμοί, αεροπλάνα και πλοία στέλνονται εδώ, εκεί και παντού. Αυτό δεν είναι το είδος της κατάστασης που θέλουμε», δήλωσε ο πρώην ηγέτης.

Πριν από λίγες μέρες, εξέφρασε το πόσο ανήσυχος είναι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις «Ανατολής» και «Δύσης», με γραπτή του δήλωση στο πρακτορείο Reuters με αφορμή την επερχόμενη 30η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF υποστηρίζοντας συγκεκριμένα πως «η απόφαση αυτή δεν είναι έργο ενός τρομερού μυαλού», ενώ όπως σημείωσε: «Κάθε τείχος είναι μια προσπάθεια να κλείσει κάποιος τον εαυτό του μακριά από ένα πραγματικό πρόβλημα αποφεύγοντας να το λύσει. Γι' αυτό είμαι εναντίον οποιουδήποτε τείχους. Και στην Ευρώπη είμαι εναντίον κάθε διαχωριστικής γραμμής ή οποιουδήποτε «Σιδηρούν Παραπετάσματος»».

Ο Γκορμπατσόφ υποστήριξε μεταξύ άλλων σχετικά με την αντιπαράθεση μεταξύ «Δύσης» και Ρωσίας ότι: «Όσο επικίνδυνη κι αν είναι η κατάσταση, δεν πιστεύω ότι ζούμε ξανά έναν Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία ιδεολογική διαμάχη μεταξύ της Ρωσίας και της «Δύσης». Υπάρχουν όμως οικονομικοί δεσμοί, ελευθερία μετακίνησης, επικοινωνία και πολιτισμική σύγκλιση. Έτσι είμαι πεπεισμένος ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί».

Διεθνή
1

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Καλέ δεν πειράζει αν οι ΗΠΑ έχουν όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι άλλωστε ένα τόσο φιλειρηνικό κράτος που στα τόσα χρόνια ιστορίας του βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο με κάποιο άλλο κράτος. Αλλά προς θεού, μην κατέχει κάποιος άλλος όπλα μαζικής καταστροφής και απειληθεί η ανθρωπότητα.