ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
EPA
1

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα.

Αν και συμβολική, η ιστορική αυτή αναγνώριση θεωρείται βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Τραμπ είχε εκδώσει μια ανακοίνωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην ετήσια ανακοίνωση που εκδίδει η αμερικανική προεδρία για τις σφαγές του 1915, ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει την αρμενική φράση «Μετς Γιεγκέρν».

Το 1915 οι ηγέτες της Τουρκίας έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να «εξαφανίσουν» τον πληθυσμό των Αρμένιων που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν και οι αριθμοί ποικίλλουν, οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη στιγμή της σφαγής.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι σφαγές και ο εκτοπισμός ολοκληρώθηκαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι της Τουρκίας ήταν νεκροί και πολλοί περισσότεροι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα. Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποκαλούν το συμβάν γενοκτονία, μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία για την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος αυτών των γεγονότων. Παρά την πίεση από τους Αρμένιους και τους υποστηρικτές της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι παράνομη στην Τουρκία οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα γεγονότα αυτής της εποχής.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει υποστήριξη ένοπλων ομάδων κατά του ιρανικού καθεστώτος

Ο Τραμπ μίλησε την Κυριακή με Κούρδους ηγέτες και συνεχίζει επαφές με άλλους τοπικούς παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει ποιοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη σημερινή αδυναμία της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM
Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ελι Βιζελ και το αρμενικο ζητημα.Συμφωνα με βιβλιο-συνεντευξη του Νοαμ Τσομσκι ( (c) 1992 ), ειχε γινει συμποσιο στη χωρα του Ισραηλ το 1982, στο ζητημα της γενοκτονιας. Το οργανωνε ενας παιδικος φιλος του αμερικανου πανεπιστημιακου. Επιτιμος προεδρος του συμποσιου θα ηταν ο νομπελιστας και πασιγνωστος συγγραφεας του Ολοκαυτωματος, Ελι Βιζελ.Θα μιλουσαν για ολες τις γενοκτονιες. Οταν οι ισραηλινοι ομως καταλαβαν οτι ο Βιζελ θα μιλουσε για τη γενοκτονια των αρμενιων, του ζητηθηκε να ακυρωσει την επισκεψη του, οπως και εγινε ! Μαλιστα, οπως λεει ο Τσομσκι στο βιβλιο, ο Βιζελ ειχε παρει τηλεφωνο απο τη Νεα Υορκη οπου ζουσε, εναν αλλο γνωστο ιστορικο του Ολοκαυτωματος τον Γεχουντα Μπαουερ και τον ειχε παρακαλεσει να μη παει ουτε ο ιδιος. Ετσι και εγινε και κανεις δε μιλησε για τη γενοκτονια των αρμενιων. Δε θελαν να αναφερθουν στη γενοκτονια των αρμενιων στο συμποσιο γιατι το 1982 η Τουρκια ηταν ισχυρος συμμαχος του Ισραηλ. Την στιγμη ομως που οι ισραηλινοι τα χαλασανε με τους τουρκους το 2009, μετα απο ενα επεισοδιο στο οικονομικο φορουμ του Νταβος στην Ελβετια μεταξυ του Ερντογαν και του τοτε προεδρου του Ισραηλ, Σιμον Περεζ, αρχισαν τα αμερικανικα μηντια να μιλανε για το ζητημα…Ετσι, λιγα χρονια αργοτερα, στις 7 του Μαη 2015, η αμερικανικη εκδοση των ΝΥ Ταιμς δημοσιευει διαφημιση - μεγεθους μισης σελιδας  - η οποια ζητα την αναγνωριση της γενοκτονιας των αρμενιων απο τις δυτικες δημοκρατιες...Την αιτηση ειχαν κανει 126 ιστορικοι του Ολοκαυτωματος. Οι περισσοτεροι - αν οχι ολοι - εβραιοι. Μεταξυ τους και ο Ελι Βιζελ..Πηγες : Βιβλιο : Ντειβιντ Μπαρσαμιαν / 1992 : σελ 290   Αρθρο : ΝΥ Ταιμς - 7 Μαη 2015 - σελ Α17.