ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
EPA
1

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα.

Αν και συμβολική, η ιστορική αυτή αναγνώριση θεωρείται βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Τραμπ είχε εκδώσει μια ανακοίνωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην ετήσια ανακοίνωση που εκδίδει η αμερικανική προεδρία για τις σφαγές του 1915, ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει την αρμενική φράση «Μετς Γιεγκέρν».

Το 1915 οι ηγέτες της Τουρκίας έθεσαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για να «εξαφανίσουν» τον πληθυσμό των Αρμένιων που ζούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αν και οι αριθμοί ποικίλλουν, οι περισσότερες πηγές συμφωνούν ότι υπήρχαν περίπου 2 εκατομμύρια Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη στιγμή της σφαγής.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι σφαγές και ο εκτοπισμός ολοκληρώθηκαν, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι της Τουρκίας ήταν νεκροί και πολλοί περισσότεροι απομακρύνθηκαν βίαια από τη χώρα. Σήμερα, οι περισσότεροι ιστορικοί αποκαλούν το συμβάν γενοκτονία, μια προμελετημένη και συστηματική εκστρατεία για την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το τεράστιο μέγεθος αυτών των γεγονότων. Παρά την πίεση από τους Αρμένιους και τους υποστηρικτές της κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι παράνομη στην Τουρκία οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα γεγονότα αυτής της εποχής.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ελι Βιζελ και το αρμενικο ζητημα.Συμφωνα με βιβλιο-συνεντευξη του Νοαμ Τσομσκι ( (c) 1992 ), ειχε γινει συμποσιο στη χωρα του Ισραηλ το 1982, στο ζητημα της γενοκτονιας. Το οργανωνε ενας παιδικος φιλος του αμερικανου πανεπιστημιακου. Επιτιμος προεδρος του συμποσιου θα ηταν ο νομπελιστας και πασιγνωστος συγγραφεας του Ολοκαυτωματος, Ελι Βιζελ.Θα μιλουσαν για ολες τις γενοκτονιες. Οταν οι ισραηλινοι ομως καταλαβαν οτι ο Βιζελ θα μιλουσε για τη γενοκτονια των αρμενιων, του ζητηθηκε να ακυρωσει την επισκεψη του, οπως και εγινε ! Μαλιστα, οπως λεει ο Τσομσκι στο βιβλιο, ο Βιζελ ειχε παρει τηλεφωνο απο τη Νεα Υορκη οπου ζουσε, εναν αλλο γνωστο ιστορικο του Ολοκαυτωματος τον Γεχουντα Μπαουερ και τον ειχε παρακαλεσει να μη παει ουτε ο ιδιος. Ετσι και εγινε και κανεις δε μιλησε για τη γενοκτονια των αρμενιων. Δε θελαν να αναφερθουν στη γενοκτονια των αρμενιων στο συμποσιο γιατι το 1982 η Τουρκια ηταν ισχυρος συμμαχος του Ισραηλ. Την στιγμη ομως που οι ισραηλινοι τα χαλασανε με τους τουρκους το 2009, μετα απο ενα επεισοδιο στο οικονομικο φορουμ του Νταβος στην Ελβετια μεταξυ του Ερντογαν και του τοτε προεδρου του Ισραηλ, Σιμον Περεζ, αρχισαν τα αμερικανικα μηντια να μιλανε για το ζητημα…Ετσι, λιγα χρονια αργοτερα, στις 7 του Μαη 2015, η αμερικανικη εκδοση των ΝΥ Ταιμς δημοσιευει διαφημιση - μεγεθους μισης σελιδας  - η οποια ζητα την αναγνωριση της γενοκτονιας των αρμενιων απο τις δυτικες δημοκρατιες...Την αιτηση ειχαν κανει 126 ιστορικοι του Ολοκαυτωματος. Οι περισσοτεροι - αν οχι ολοι - εβραιοι. Μεταξυ τους και ο Ελι Βιζελ..Πηγες : Βιβλιο : Ντειβιντ Μπαρσαμιαν / 1992 : σελ 290   Αρθρο : ΝΥ Ταιμς - 7 Μαη 2015 - σελ Α17.