Ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος: Σε εφαρμογή οι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ σε αγαθά της ΕΕ

Ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος: Σε εφαρμογή οι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ σε αγαθά της ΕΕ Facebook Twitter
1

Σε εφαρμογή τίθενται σήμερα οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ σε αγαθά που εισάγονται από την ΕΕ.

Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που άναψε το πράσινο φως γι' αυτό την περασμένη εβδομάδα.

Ένα όργανο επιδιαιτησίας του ΠΟΕ έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντιμέτρων χωρίς προηγούμενο σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Airbus — Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία — αφού αποφάνθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.

Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων — μεταξύ άλλων, γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικων ουίσκι και ειδών τυριών από την Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της επιβολής επιπλέον τελωνειακών δασμών σε μια πλειάδα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα αυτή από την Ευρώπη, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά», προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Marketplace για απαχθέντα παιδιά: Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία»

Διεθνή / Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία», σε ένα φρικώδες «marketplace» για απαχθέντα παιδιά

Ο «κατάλογος» επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα παιδιά ανά ηλικία, φύλο και εξωτερικά χαρακτηριστικά - Τα παιδιά έχουν ταμπέλες όπως «υπάκουο», «ήρεμο» και «πειθαρχημένο»
LIFO NEWSROOM
Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια