Ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος: Σε εφαρμογή οι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ σε αγαθά της ΕΕ

Ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος: Σε εφαρμογή οι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ σε αγαθά της ΕΕ Facebook Twitter
1

Σε εφαρμογή τίθενται σήμερα οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ σε αγαθά που εισάγονται από την ΕΕ.

Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που άναψε το πράσινο φως γι' αυτό την περασμένη εβδομάδα.

Ένα όργανο επιδιαιτησίας του ΠΟΕ έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντιμέτρων χωρίς προηγούμενο σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Airbus — Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία — αφού αποφάνθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.

Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων — μεταξύ άλλων, γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικων ουίσκι και ειδών τυριών από την Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της επιβολής επιπλέον τελωνειακών δασμών σε μια πλειάδα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα αυτή από την Ευρώπη, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά», προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια