Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε την «απελευθέρωση» γυναικών που κρατούσαν Κούρδοι στη Συρία

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε την «απελευθέρωση» γυναικών που κρατούσαν Κούρδοι στη Συρία Facebook Twitter
EPA/AHMED JALIL - Φωτογραφία Αρχείου
0

To Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε σήμερα ότι απελευθέρωσε γυναίκες που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, η οποία αντιμετωπίζει επίθεση από τη γειτονική Τουρκία.

Μια μονάδα «στρατιωτών του χαλιφάτου» επιτέθηκε χθες Τετάρτη στο αρχηγείο των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Ράκα, «απελευθερώνοντας έναν ορισμένο αριθμό μουσουλμάνων γυναικών που είχαν απαχθεί» από τους Κούρδους μαχητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚ που αναρτήθηκε στο δίκτυο Telegram. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται η εθνικότητα των γυναικών αυτών ούτε αν συνδέονται με το ΙΚ.

Αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ΙΚ που ηττήθηκε τον Μάρτιο με την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου του στη Συρία, οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν χιλιάδες τζιχαντιστές και τις οικογένειές τους σε φυλακές και σε στρατόπεδα στη βόρεια Συρία. Οι κουρδικές αρχές, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του ΙΚ λόγω της επιχείρησης της Άγκυρας.

Την Κυριακή, οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι σχεδόν 800 γυναίκες και παιδιά ξένων τζιχαντιστών διέφυγαν από στρατόπεδο εκτοπισμένων στο Άιν Ίσα, που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τους φιλοτούρκους Σύρους βοηθητικούς. Τουλάχιστον τρεις Γαλλίδες που κρατούνταν «ανακτήθηκαν» από τζιχαντιστές του ΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες συγγενών τους τις οποίες οι τελευταίοι διαβίβασαν στον δικηγόρο τους.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, πέντε τζιχαντιστές του ΙΚ απέδρασαν από μια φυλακή κοντά στην πόλη Καμισλί (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις. Το Βέλγιο επιβεβαίωσε στη συνέχεια τη διαφυγή δύο Βέλγων τζιχαντιστών. Ο Μαζλούμ Άμπντι, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ανακοίνωσε χθες το «πάγωμα» των επιχειρήσεων κατά του ΙΚ. Οι SDF θα περιοριστούν σε «αμυντικές» επιχειρήσεις, είπε.

Στη διάρκεια της πολύχρονης μάχης κατά του ΙΚ, οι SDF είχαν επωφεληθεί από την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον. Τον Μάρτιο, οι κουρδικές δυνάμεις ανακήρυξαν το τέλος του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, με την κατάληψη του τελευταίου προπυργίου τους στην Μπαγούζ. Από τότε, οι SDF εντοπίζουν τζιχαντιστές που πέρασαν ξανά στην παρανομία και σχημάτισαν πυρήνες εν υπνώσει, κυρίως στην επαρχία Ντέιρ Έζορ (ανατολικά).

Περίπου 12.000 τζιχαντιστές του ΙΚ, Σύροι, Ιρακινοί αλλά και 2.500 έως 3.000 ξένοι από 54 χώρες, κρατούνται στις φυλακές των Κούρδων στη Συρία, σύμφωνα με τις τοπικές κουρδικές αρχές. Επιπλέον, σε στρατόπεδα εκτοπισμένων φιλοξενούνται υπό αυστηρή επιτήρηση 12.000 ξένοι, 4.000 γυναίκες και 8.000 παιδιά τζιχαντιστών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία.

Διεθνή / Ο Τραμπ προέτρεψε τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους όρους του Πούτιν, αλλιώς θα «καταστραφεί» από τη Ρωσία

Σάλο προκαλεί η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τον Ουκρανό ηγέτη να αποδεχθεί τους όρους του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Τα οκτώ αντικείμενα που εκλάπησαν μέσα σε λίγα λεπτά

Η γαλλική εφημερίδα Le Parisien είχε προηγουμένως αναφέρει ότι το αντικείμενο που ανακτήθηκε στο μουσείο ήταν το στέμμα της συζύγου του Ναπολέοντα Γ', της αυτοκράτειρας Ευγενίας, και ότι ήταν σπασμένο
LIFO NEWSROOM
Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Διεθνή / Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Πώς ο Νικολάς Μαδούρο ανέπτυξε ένα «ακλόνητο» καθεστώς: προαγωγές, οικονομικά ανταλλάγματα και κουβανική αντικατασκοπεία που αποτρέπουν το στρατιωτικό πραξικόπημα
LIFO NEWSROOM