Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέπει στο εξής στους άνδρες και τις γυναίκες που επισκέπτονται τη χώρα να νοικιάζουν μαζί δωμάτια ξενοδοχείων, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν πως είναι παντρεμένοι. 

 

Η απόφαση πάρθηκε καθώς το συντηρητικό μουσουλμανικό βασίλειο λανσάρισε μία νέα τουριστική βίζα ώστε να προσεγγίσει ευκολότερα τους τουρίστες. Επίσης, οι γυναίκες, ανάμεσά τους και εκείνες από τη Σαουδική Αραβία, μπορούν πλέον να νοικιάζουν δωμάτια ξενοδοχείων μόνες τους. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε μέχρι πρότινος. σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες. Οι πρωτοβουλίες αυτές φαίνεται να ανοίγουν τον δρόμο ώστε το ταξίδι των γυναικών που δεν συνοδεύονται να γίνεται ευκολότερο και τα ανύπαντρα ζευγάρια να μπορούν να μείνουν μαζί στη Σαουδική Αραβία, μία χώρα που οι σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου απαγορεύονται. 

 

Με ανακοίνωσή της στην αραβόφωνη εφημερίδα Okaz, η Επιτροπή Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας, επιβεβαίωσε το γεγονός, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι οι Σαουδάραβες θα πρέπει να επιδείξουν οικογενειακή ταυτότητα ή έγγραφα που αποδεικνύουν την μεταξύ τους σχέση όταν κλείνουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Αυτό δεν απαιτείται για τους ξένους τουρίστες. Όλες οι γυναίκες, και εκείνες από την Σαουδική Αραβία, θα μπορούν να κλείσουν δωμάτια και να μείνουν μόνες, επιδεικνύοντας ταυτότητα στο check-in».

 

Η Σαουδική Αραβία, την προηγούμενη εβδομάδα, «άνοιξε τις πύλες της» σε τουρίστες από 49 χώρες καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τον κλάδο του τουρισμού και να μετακινήσει την οικονομία της πέρα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ο υπουργός Τουρισμού Ahmad al-Khateeb χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική στιγμή» για τη χώρα. Η Σαουδική Αραβία χαλάρωσε επίσης τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες, αναφέροντας ωστόσο πως οι επισκέπτες πρέπει να ντύνονται σεμνά. Το αλκοόλ εξακολουθεί να είναι απαγορευμένο. 

 

Το Reuters σημειώνει πως οι αυστηρές κοινωνικές επιταγές στη Σαουδική Αραβία χαλάρωσαν τα τελευταία χρόνια ενώ απαγορευμένοι μέχρι πρόσφατα τρόποι διασκέδασης ανθίζουν. Ωστόσο η εισροή των τουριστών, οι Αρχές αποσκοπούν στους 100 εκατ. τουρίστες ανά χρόνο ως το 2030, μπορεί να ωθήσει περαιτέρω τα όρια και να πυροδοτήσει συντηρητική αντίδραση. Πέρυσι οι γυναίκες του βασιλείου απέκτησαν το δικαίωμα στην οδήγηση και πλέον από τον Αύγουστο μπορούν να ταξιδεύουν μόνες και να ζητούν έκδοση διαβατηρίου χωρίς την άδεια του άνδρα - κηδεμόνα τους. 

 

Με πληροφορίες από Reuters