Ιαπωνία: Ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πιθανόν να καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ιαπωνία: Ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πιθανόν να καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό Facebook Twitter
1

Στην άντληση του ραδιενεργού νερού που βρίσκεται στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και στην διοχέτευσή του στον Ειρηνικό, αναμένεται σύμφωνα με το Reuters, να προχωρήσει η Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Ιαπωνία, Tokyo Electric Power (Tepco), πιθανόν να πετάξει το ραδιενεργό νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς δεν έχει χώρο να το αποθηκεύσει, φέρεται να ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η εταιρεία έχει συλλέξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνταν για να μην λιώνουν οι πυρήνες καυσίμου, μετά την καταστροφή του εργοστασίου, το 2011. Η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί, είπε ο υπουργός Γιοσιάκι Χαράντα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Το θέμα θα συζητηθεί από την κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου», είπε ο υπουργός. Η κυβέρνηση αναμένει την έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτού λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αποθέσει το ραδιενεργό νερό. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα «προσωπική του άποψη». Από την άλλη, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022. 

Τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές πετούν συχνά στον ωκεανό νερό που περιέχει τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται σχετικώς αβλαβές. Η Tepco, η οποία δέχεται σοβαρές αντιδράσεις από ψαράδες, παραδέχτηκε τον περασμένο χρόνο ότι το νερό στις δεξαμενές της εξακολουθεί να περιέχει ρυπογόνες ουσίες εκτός από τρίτιο.

Με πληροφορίες από Reuters/ Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM