Ιαπωνία: Ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πιθανόν να καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ιαπωνία: Ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα πιθανόν να καταλήξει στον Ειρηνικό Ωκεανό Facebook Twitter
1

Στην άντληση του ραδιενεργού νερού που βρίσκεται στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και στην διοχέτευσή του στον Ειρηνικό, αναμένεται σύμφωνα με το Reuters, να προχωρήσει η Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παραγωγής ενέργειας στην Ιαπωνία, Tokyo Electric Power (Tepco), πιθανόν να πετάξει το ραδιενεργό νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς δεν έχει χώρο να το αποθηκεύσει, φέρεται να ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Η εταιρεία έχει συλλέξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από τους σωλήνες ψύξης που χρησιμοποιούνταν για να μην λιώνουν οι πυρήνες καυσίμου, μετά την καταστροφή του εργοστασίου, το 2011. Η μοναδική επιλογή θα είναι να διοχετευθεί στη θάλασσα και να διαλυθεί εκεί, είπε ο υπουργός Γιοσιάκι Χαράντα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

«Το θέμα θα συζητηθεί από την κυβέρνηση, αλλά θα ήθελα να εκφράσω τη γνώμη μου», είπε ο υπουργός. Η κυβέρνηση αναμένει την έκθεση μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων προτού λάβει οριστική απόφαση για το πώς θα αποθέσει το ραδιενεργό νερό. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, χαρακτήρισε τα σχόλια του Χαράντα «προσωπική του άποψη». Από την άλλη, η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έχει χώρο για να αποθηκεύσει το νερό μέχρι το 2022. 

Τα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές πετούν συχνά στον ωκεανό νερό που περιέχει τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται σχετικώς αβλαβές. Η Tepco, η οποία δέχεται σοβαρές αντιδράσεις από ψαράδες, παραδέχτηκε τον περασμένο χρόνο ότι το νερό στις δεξαμενές της εξακολουθεί να περιέχει ρυπογόνες ουσίες εκτός από τρίτιο.

Με πληροφορίες από Reuters/ Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ