Μια έκθεση με ναζιστικά σύμβολα στην Ολλανδία προκαλεί αντιδράσεις αλλά και την απαγόρευση των φωτογραφιών από τους επισκέπτες της, υπό τον φόβο ότι τα εκθέματα μπορεί να «δοξαστούν» στα κοινωνικά μέσα.


Στο Μουσείο Design στο Den Bosch παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, γλυπτό από τον αγαπημένο καλλιτέχνη του Αδόλφου Χίτλερ, Άρνο Μπρέκερ, το «σκαθάρι» VW του 1943, φωτογραφίες και ταινίες της Λένι Ρίφενσταλ της εποχής, σε μία έκθεση που αποτιμάται ως η πρώτη μεγάλη έκθεση «Design του Τρίτου Ράιχ».


Η έκθεση, που διεξάγεται για πέντε μήνες, επικρίθηκε από την Ένωση Ολλανδών Αντιφασιστών, η οποία κάλεσε μάταια τις τοπικές αρχές να παρεμβαίνουν. Όταν άνοιξε το μουσείο, ακτιβιστές από το τοπικό κομμουνιστικό κόμμα διοργάνωσαν μια μικρή διαδήλωση, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πόρτα του ιδρύματος.


Ο διευθυντής του Μουσείου Design, Timo de Rijk, δήλωσε ότι ήταν ευαίσθητος στην ανάγκη να αποφευχθεί η επιδοκιμασία των εκθεμάτων και καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το θέμα με ευαισθησία. Ο μόνος χώρος στον οποίο επιτρέπεται η φωτογραφία είναι το «σκαθάρι» της Volkswagen, ενώ σε κάθε αίθουσα υπάρχει πρόσθετη ασφάλεια. 


«Δεν έχω κανένα σημάδι ότι άνθρωποι από την άκρα αριστερά ή την άκρα δεξιά σχεδιάζουν να έρθουν στο μουσείο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις» είπε και πρόσθεσε ότι «από την αρχή εξηγούμε ότι αυτή πρόκειται για μια ρατσιστική ιδεολογία και ότι ο σκοπός του κόμματος ήταν να δημιουργήσει μια ρατσιστική λαϊκή κουλτούρα. Η έκθεση έχει την αίσθηση ενός ντοκιμαντέρ.»

 

Οι επισκέπτες της έκθεσης συναντούν πρώτα ένα άγαλμα του Μπρέκερ, ο οποίος συνόδευσε τον Χίτλερ στη μοναδική επίσκεψη του Γερμανικού δικτάτορα στο Παρίσι το 1940. «Δείχνει τη ναζιστική αντίληψη του ιδανικού ανθρώπου», λέει ο De Rijk, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft. «Ο Χίτλερ ενδιαφέρθηκε πολύ για το design. Μισούσε τους κομμουνιστές, αλλά εντυπωσιάστηκε από τη χρήση σημαίας και τέτοιων πραγμάτων και είπε ότι οι Εθνικοί Σοσιαλιστές θα πρέπει να κάνουν ακόμα καλύτερα ».


Ο De Rijk είπε ότι είχε μιλήσει με τους διαδηλωτές πριν από την έναρξη της έκθεσης, η οποία συμπίπτει στην 80ή επέτειο από την απελευθέρωση του Den Bosch από τους Ναζί. «Είναι μια ομάδα νέων από το Κομμουνιστικό Κόμμα και είχαμε μια μακρά συζήτηση. Ανησυχούν ότι ίσως το δοξάζουμε όλοι. Δεν θα το έκανα αν το νόμιζα ότι ήμασταν, αλλά μπορώ να καταλάβω ότι έχουν γνώση αυτού του είδους του 'κακού' στην ιστορία».

 

Στους τοίχους της έκθεσης βρίσκονται σβάστικες και άλλα σύμβολα από την ναζιστική εποχή που συνδέονται με θέματα φυλετικής καθαρότητας και του «lebensraum», την έννοια της ανάγκης για επιπλέον χώρο διαβίωσης για τον γερμανικό λαό. 


Τα εκθέματα έχουν δανειστεί από το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου και το Institut für Zeitgeschichte στο Μόναχο, αλλά κανένας φορέας δεν συνεργάζεται επισήμως με το μουσείο στο Den Bosch λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

 

Με πληροφορίες από TheGuardian