Ολλανδία: Έκθεση με ναζιστικά σύμβολα προκαλεί αντιδράσεις

Ολλανδία: Έκθεση με ναζιστικά σύμβολα προκαλεί αντιδράσεις Facebook Twitter
0

Μια έκθεση με ναζιστικά σύμβολα στην Ολλανδία προκαλεί αντιδράσεις αλλά και την απαγόρευση των φωτογραφιών από τους επισκέπτες της, υπό τον φόβο ότι τα εκθέματα μπορεί να «δοξαστούν» στα κοινωνικά μέσα.


Στο Μουσείο Design στο Den Bosch παρουσιάζονται μεταξύ άλλων, γλυπτό από τον αγαπημένο καλλιτέχνη του Αδόλφου Χίτλερ, Άρνο Μπρέκερ, το «σκαθάρι» VW του 1943, φωτογραφίες και ταινίες της Λένι Ρίφενσταλ της εποχής, σε μία έκθεση που αποτιμάται ως η πρώτη μεγάλη έκθεση «Design του Τρίτου Ράιχ».


Η έκθεση, που διεξάγεται για πέντε μήνες, επικρίθηκε από την Ένωση Ολλανδών Αντιφασιστών, η οποία κάλεσε μάταια τις τοπικές αρχές να παρεμβαίνουν. Όταν άνοιξε το μουσείο, ακτιβιστές από το τοπικό κομμουνιστικό κόμμα διοργάνωσαν μια μικρή διαδήλωση, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πόρτα του ιδρύματος.


Ο διευθυντής του Μουσείου Design, Timo de Rijk, δήλωσε ότι ήταν ευαίσθητος στην ανάγκη να αποφευχθεί η επιδοκιμασία των εκθεμάτων και καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το θέμα με ευαισθησία. Ο μόνος χώρος στον οποίο επιτρέπεται η φωτογραφία είναι το «σκαθάρι» της Volkswagen, ενώ σε κάθε αίθουσα υπάρχει πρόσθετη ασφάλεια. 


«Δεν έχω κανένα σημάδι ότι άνθρωποι από την άκρα αριστερά ή την άκρα δεξιά σχεδιάζουν να έρθουν στο μουσείο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις» είπε και πρόσθεσε ότι «από την αρχή εξηγούμε ότι αυτή πρόκειται για μια ρατσιστική ιδεολογία και ότι ο σκοπός του κόμματος ήταν να δημιουργήσει μια ρατσιστική λαϊκή κουλτούρα. Η έκθεση έχει την αίσθηση ενός ντοκιμαντέρ.»

Οι επισκέπτες της έκθεσης συναντούν πρώτα ένα άγαλμα του Μπρέκερ, ο οποίος συνόδευσε τον Χίτλερ στη μοναδική επίσκεψη του Γερμανικού δικτάτορα στο Παρίσι το 1940. «Δείχνει τη ναζιστική αντίληψη του ιδανικού ανθρώπου», λέει ο De Rijk, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft. «Ο Χίτλερ ενδιαφέρθηκε πολύ για το design. Μισούσε τους κομμουνιστές, αλλά εντυπωσιάστηκε από τη χρήση σημαίας και τέτοιων πραγμάτων και είπε ότι οι Εθνικοί Σοσιαλιστές θα πρέπει να κάνουν ακόμα καλύτερα ».


Ο De Rijk είπε ότι είχε μιλήσει με τους διαδηλωτές πριν από την έναρξη της έκθεσης, η οποία συμπίπτει στην 80ή επέτειο από την απελευθέρωση του Den Bosch από τους Ναζί. «Είναι μια ομάδα νέων από το Κομμουνιστικό Κόμμα και είχαμε μια μακρά συζήτηση. Ανησυχούν ότι ίσως το δοξάζουμε όλοι. Δεν θα το έκανα αν το νόμιζα ότι ήμασταν, αλλά μπορώ να καταλάβω ότι έχουν γνώση αυτού του είδους του 'κακού' στην ιστορία».

Στους τοίχους της έκθεσης βρίσκονται σβάστικες και άλλα σύμβολα από την ναζιστική εποχή που συνδέονται με θέματα φυλετικής καθαρότητας και του «lebensraum», την έννοια της ανάγκης για επιπλέον χώρο διαβίωσης για τον γερμανικό λαό. 


Τα εκθέματα έχουν δανειστεί από το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου και το Institut für Zeitgeschichte στο Μόναχο, αλλά κανένας φορέας δεν συνεργάζεται επισήμως με το μουσείο στο Den Bosch λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Με πληροφορίες από TheGuardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM