Ο τρίτος θάνατος στις ΗΠΑ ο οποίος συνδέεται σοβαρή πνευμονική νόσο που συνδέεται με το άτμισμα, σημειώθηκε στην Ιντιάνα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας. 

 

Στη συγκεκριμένη πολιτεία οι αρχές ερευνούν συνολικά 30 περιπτώσεις ασθενών με βαριές πνευμονικές παθήσεις εξετάζοντας το αν συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί οχτώ περιπτώσεις, όμως σήμερα έγινε γνωστή η πρώτη περίπτωση που ο ασθενής πέθανε. Οι αξιωματούχοι της πολιτείας περιορίστηκαν στο να ανακοινώσουν πως ο νεκρός ήταν ενήλικος και πως πέθανε την Πέμπτη. Δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα, του λόγω της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

 

«Μολονότι δεν γνωρίζουμε ποιες ουσίες είναι οι επιβλαβείς, να έχετε υπόψη σας πως όταν χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα μαζί με άλλα χημικά, δεν ξέρετε τι αναπνέετε και τι βλάβες μπορεί να προκληθούν", δήλωσε ο Κρις Μποξ, ένα στέλεχος των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της Ιντιάνα.

 

Εκατοντάδες «ατμιστές», κυρίως εκείνοι που χρησιμοποιούν ουσίες που περιέχουν κάνναβη και πωλούνται στη μαύρη αγορά, έχουν παρουσιάσει σοβαρά πνευμονικά προβλήματα και πολλοί χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ακόμη και να τεθούν σε τεχνητό κώμα.

 

Στη Νέα Υόρκη, οι τοπικές αρχές υποψιάζονται ότι ένα προϊόν που περιέχει βιταμίνη Ε ίσως να ευθύνεται για την ασθένεια, όμως οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές δεν το έχουν ακόμη επιβεβαιώσει. Αναμένουν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις για το ποιο προϊόν και ποια ουσία ευθύνεται.

 

 Την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι 215 άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα βαριάς πνευμονικής νόσου που συνδέεται με το άτμισμα. Σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο νεότερος απολογισμός.

 

Οι δύο άλλοι θάνατοι καταγράφηκαν στο Ιλινόι και το Όρεγκον. Επίσης, οι αμερικάνικες ομοσπονδιακές αρχές του Κέντρου Ελέγχου Παθήσεων έκαναν γνωστό πως ερευνούν και την περίπτωση ενός ακόμα θανάτου, όμως δεν ανακοίνωσαν σε ποια πολιτεία συνέβη το περιστατικό. 

 

Με πληροφορίες από NBC, AFP. ΑΠΕ-ΜΠΕ