«Όχι» της Bουλής στις πρόωρες εκλογές που ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον - Όλα ανοιχτά για το Brexit

«Όχι» της Bουλής στις πρόωρες εκλογές που ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον - Όλα ανοιχτά για το Brexit Facebook Twitter
0

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Το αίτημα του πρωθυπουργού έλαβε 298 «ναι» και 56 «όχι», ενώ απ' την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές.

Ήταν η δεύτερη μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα για τον Τζόνσον σήμερα, καθώς νωρίτερα εγκρίθηκε ο νόμος που αποτρέπει το άτακτο Brexit με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά.

Ο Τζόνσον, μιλώντας για τη διάταξη, είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή μετά το τρίτο γι' αυτόν αρνητικό αποτέλεσμα επί του νομοσχεδίου κατά του Brexit χωρίς συμφωνία ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη γνωστή του θέση για πάση θυσία Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος μπροστά για τη χώρα» επέμεινε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να «ανατρέψει τη μεγαλύτερη δημοκρατική ψηφοφορία στην ιστορία μας», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit. 

Στο μεταξύ, μετά την κατάθεση πρότασης για πρόωρες εκλογές και αφού του απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Τζόνσον αποχώρησε απ' την αίθουσα αποφεύγοντας να παρακολουθήσει την υπόλοιπη συζήτηση.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε απόψε τον Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει «το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας», όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ