Το ιρανικό τάνκερ ο που πλέει στην Μεσόγειο από τα μέσα Αυγούστου έχει κλείσει τον σηματοδέκτη που επιτρέπει τον αυτόματο εντοπισμό της θέσης του επί 14 και πλέον ώρες.

 

To γεγονός έχει αναζωπυρώσει τις υποψίες πως προορισμός του είναι  η Συρία. 

 

Σύμφωνα με δεδομένα του ιστότοπου MarineTraffic, το νεότερο σήμα του πετρελαιοφόρου ελήφθη χθες Δευτέρα στις 18:53 ώρα Ελλάδος. Η τελευταία θέση του πλοίου εντοπίζεται ανοιχτά της νότιας Συρίας και του βόρειου Λιβάνου.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο έχει δηλώσει πως, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που διαθέτει η Ουάσιγκτον, το Adrian Darya 1 έχει προορισμό το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του τάνκερ.

 

Νωρίτερα η εφημερίδα «Wall Street Journal» μετέδιδε πως το δεξαμενόπλοιο προτίθεται να μεταφορτώσει τα περίπου 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού που μεταφέρει σε δύο μικρότερα τάνκερ, τα οποία στην συνέχεια θα πλεύσουν προς την Συρία.

 

Η Συρία τελεί υπό κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Το Adrian Darya 1 είχε κρατηθεί επί περίπου έναν μήνα στο Γιβραλτάρ ακριβώς λόγω υποψιών ότι είχε ως προορισμό την εμπόλεμη χώρα. Αφέθηκε ελεύθερο στα μέσα Αυγούστου αφότου η Τεχεράνη δεσμεύτηκε πως το φορτίο του δεν θα καταλήξει στην Συρία.

 

Το Ιράν δεν έχει διευκρινίσει το λιμάνι κατάπλου του δεξαμενόπλοιου, λέγοντας απλώς πως το πετρέλαιο έχει πωληθεί.

 

Το Adrian Darya 1 έχει δηλώσει σειρά μεσογειακών λιμανιών ως προσωρινό προορισμό, ανάμεσά τους την Καλαμάτα στην Ελλάδα και την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία. Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως όποιο κράτος ή ιδιώτης παράσχει βοήθεια στο πλοίο θα υποστεί κυρώσεις.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr