Νέα επίθεση του Μπολσονάρου εναντίον Μακρόν: Να ανακαλέσει τις κατηγορίες του

Νέα επίθεση του Μπολσονάρου εναντίον Μακρόν: Να ανακαλέσει τις κατηγορίες του Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έθεσε και πάλι σήμερα ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με το Παρίσι να «ανακαλέσει» ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, επειδή τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας στον Αμαζόνιο.

«Μπορούμε να ξαναρχίσουμε να μιλάμε όταν θα ανακαλέσει όσα είπε εναντίον μου», δήλωσε ο ακροδεξιός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι τεράστιες πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Παρισιού και Bραζίλιας. Ο Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι «είπε ψέματα» για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε, δηλώνοντας επίσης, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Βραζιλίας, ότι το ζήτημα της κυριαρχίας στον Αμαζόνιο παραμένει ανοιχτό.

Μίλησε εξάλλου για την πιθανότητα να χορηγηθεί «διεθνές καθεστώς» στο δάσος του Αμαζονίου, στην περίπτωση που οι ηγέτες των χωρών της περιοχής λάβουν αποφάσεις επιζήμιες για τον πλανήτη.

«Είναι σημαντικό να ξαναπούμε ότι ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας είναι υπό την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας», επανέλαβε ο Μπολσονάρου σήμερα, κατηγορώντας τη Γερμανία και κυρίως τη Γαλλία ότι προσπαθούν να εξαγοράσουν αυτήν την εθνική κυριαρχία. «Η Βραζιλία δεν πωλείται για 20 εκατομμύρια (δολάρια), ούτε για 20 δισεκατομμύρια», συνέχισε.

Την Τρίτη, ο Μπολσονάρου είχε καλέσει και πάλι τον Μακρόν να ζητήσει συγγνώμη, αλλά λίγες ώρες αργότερα η χώρα του υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι τελικά δέχεται την οικονομική βοήθεια των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύτηκαν να της χορηγήσουν οι χώρες της G7.

Η κυβέρνηση δήλωσε «ανοιχτή» στην παροχή βοήθειας «από ξένους οργανισμούς ή και χώρες» για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, υπό τον όρο ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των πόρων.

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο ο Μπολσονάρου προκάλεσε και πάλι σύγχυση για τη θέση της χώρας του, δηλώνοντας ότι «μπορεί να αποδεχθεί κάθε διμερή βοήθεια».

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM