Νέα επίθεση του Μπολσονάρου εναντίον Μακρόν: Να ανακαλέσει τις κατηγορίες του

Νέα επίθεση του Μπολσονάρου εναντίον Μακρόν: Να ανακαλέσει τις κατηγορίες του Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έθεσε και πάλι σήμερα ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με το Παρίσι να «ανακαλέσει» ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, επειδή τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας στον Αμαζόνιο.

«Μπορούμε να ξαναρχίσουμε να μιλάμε όταν θα ανακαλέσει όσα είπε εναντίον μου», δήλωσε ο ακροδεξιός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι τεράστιες πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Παρισιού και Bραζίλιας. Ο Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι «είπε ψέματα» για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε, δηλώνοντας επίσης, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Βραζιλίας, ότι το ζήτημα της κυριαρχίας στον Αμαζόνιο παραμένει ανοιχτό.

Μίλησε εξάλλου για την πιθανότητα να χορηγηθεί «διεθνές καθεστώς» στο δάσος του Αμαζονίου, στην περίπτωση που οι ηγέτες των χωρών της περιοχής λάβουν αποφάσεις επιζήμιες για τον πλανήτη.

«Είναι σημαντικό να ξαναπούμε ότι ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας είναι υπό την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας», επανέλαβε ο Μπολσονάρου σήμερα, κατηγορώντας τη Γερμανία και κυρίως τη Γαλλία ότι προσπαθούν να εξαγοράσουν αυτήν την εθνική κυριαρχία. «Η Βραζιλία δεν πωλείται για 20 εκατομμύρια (δολάρια), ούτε για 20 δισεκατομμύρια», συνέχισε.

Την Τρίτη, ο Μπολσονάρου είχε καλέσει και πάλι τον Μακρόν να ζητήσει συγγνώμη, αλλά λίγες ώρες αργότερα η χώρα του υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι τελικά δέχεται την οικονομική βοήθεια των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύτηκαν να της χορηγήσουν οι χώρες της G7.

Η κυβέρνηση δήλωσε «ανοιχτή» στην παροχή βοήθειας «από ξένους οργανισμούς ή και χώρες» για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, υπό τον όρο ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των πόρων.

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο ο Μπολσονάρου προκάλεσε και πάλι σύγχυση για τη θέση της χώρας του, δηλώνοντας ότι «μπορεί να αποδεχθεί κάθε διμερή βοήθεια».

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM